A nemzet aranyai és az Egy mindenkiért merőben más elbeszélésmódot követ és filmnyelvet használ: amíg Zákonyi S. Tamás filmje stúdiókörülmények között felvett interjúk segítségével emlékezik vissza és összegez, addig Muhi András Pires a kamerájával követi Szilágyit, és akciódús, zaklatott felvételeken keresztül ültet fel egy kivételes sportkarrier érzelmi hullámvasútjára. Az eltérő forma ellenére az is közös a két alkotásban, hogy a dicsőséges pillanatok mellett a mélypontokat sem hallgatja el, így képes személyes közelségbe hozni a hős titulust minden túlzás nélkül kiérdemlő olimpiai bajnokokat.

A két rendező mesélt nekünk a választott filmnyelvvel járó nehézségekről, és azok leküzdéséról, például Zákonyi felelevenítette, hogyan érte el, hogy a játékosok lazán, természetesen, néha egymást ugratva idézzék fel a sorsdöntő pillanatokat. A pólósfilm rendezője az uszodák világáról is mesélt, ami nem idegen számára, maga is járt vizes edzésekre gyerekként, illetve korábban Egerszegi Krisztináról forgatott filmet.

 

Muhi is beszámolt arról, milyen fontos volt számára tizenévesként a válogatott, illetve megjegyezte, „nehéz volt a kétezres évek elején csajozni, hiszen Kásásék voltak a referenciák”. Mennyire volt nehéz befűzni a filmhez a vizilabdásokat? Na és Szilágyi Áront? Volt bármi tabu, amiről nem akartak beszélni? A tragikusan korán elhunyt Benedek Tibor hiányához hogyan viszonyult Zákonyi? Mennyire akart utat engedni az érzelmeknek?

Természetesen A nemzet aranyai meglepőn hosszú játékidejét is kitárgyaltuk, rendező kollégaként Muhi arról is nyilatkozott, hogy szerinte meg lehet-e rövidíteni a 149 perces filmet 15-20 percet úgy, hogy az a javára váljon. Zákonyi pimasz és kifejezetten kockázatos filmnyelvi húzása is szóba került, amit az adásban sem árulunk el, hogy pontosan mi, hadd maradjon meglepetés, de azért bővebben beszélünk róla. Az a kérdés is felmerült, hogy egy filmes vajon frusztrálhatja annyira az állandó jelenlétével a sprtolót, hogy az rossz hatással van az eredményeire?

 

A két rendezővel kitárgyaltuk a sportfilmek mozis és tévés lehetőségeit, Muhi a tévé mellett köteleződött el, ahol jóval magasabb nézőszámot lehet elérni, és olyan különleges kapcsolódásokat lehet öszehozni, mit ami például az Egy mindenkiért esetében történt: a tévépremiert a tokiói olimpia kezdetére időzítették, másnap Szilágyi megnyerte a harmadik aranyérmet, ezzel egy új befejezést adva a filmnek. Természetesen A nemzet aranyai – amit Muhi saját bevallása szerint megkönnyezett a vetítésen – karrierje sem ér véget a moziban, egy későbbi időpontban streamingen és tévében is elérhetővé válik.

A nemzet aranyait április 20. óta játsszák a mozik, az Egy mindenkiért jelenleg az HBO Maxon és a Filmión érhető el, és több fontos elismerést is megkapott itthon és külföldön, a Magyar Mozgókép Díj mellett megnyerte a sportfilmek világbajnokságát, fődíjjal távozott a 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválról.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Spotify-on, iTunes-on, illetve más népszerű podcast alkalmazásokban.