Napi ajánlók: 

Mediawave: április 28.
Finom bemelegítés

Mw-ajánló a hosszúhétvégére
Filmtérképes kalandozások

Mediawave: május 2.
Dokuk citrafonra és tablofonra

Mediawave: május 3.
Bartók és a versenydarabok

Mediawave: május 4.
Valóság és ami keletre van

Mediawave: május 5.
Pótolható Mennyei falatok

Mediawave: május 6.
Fesztiválzáró



Hírek:

A jelen és a jövő hagyományainak fesztiválja
Mediawave tizenhatodszor


Már csak 42 nap van hátra az április 28. és május 5. között megrendezésre kerülő 16. Mediawave-ig. A fényírók idén nem készültek tematikus fesztivállal, a helyszínek is maradnak a régiek, a kísérőprogramok között azonban rengeteg ínyencség színesíti majd a fesztivált. Mint azt a Mw igazgatójától, Hartyándi Jenőtől megtudtuk, az év elején meghirdetett Mw-spotpályázatot eddig nem kísérte elég nagy érdeklődés, tehát meghosszabbítják a határidőt, így azonban a nyertes munka csak a jövő évi fesztivál beharangozója lehet.



Lesz pénz, lesz program
Indulásra készen a Mediawave


Április 28. és május 5. között ismét belendülnek a fényírók. A 16. Mediawave vadonatúj szignálfilmmel, 69 versenyfilmmel egy hatalmas cirkuszsátorban várja rajongóit. A zenei workshop a régi, a cirkusz-workshop egészen új lesz, s aki az egészet szubjektív videoblogokban rögzíti, nem más, mint Szőke András.


Ne maradj le!
Rajtol a 16. Mediawave

A 16. Fényírók Fesztiválján a 69 filmet felvonultató versenyprogramon túl kerülnek vetítésre Jameson Rövidfilm-díj tavalyi nyertesei, a Bartók-filmek, a belorusz földalatti filmek és a kínai független filmek. Bemutatkozik a Kunmingi Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Kínából, Európa egyik leghíresebb és rangosabb rövidfilm fesztiválja, a Huesca-i fesztivál és a Banlieues Nemzetközi Jazz Fesztivál Párizsból. Retrospektív perspektívából Phill Mulloy, a Nina Hagent megfilmesítő német Peter Sempel, Michael Haneke és a Mw-díjazott Orosz István. A filmhu ott lesz április 28. és május 5. között, tarts velünk!


Mw-záróakkord
Megint nem fikciósé a fődíj

59 film megtekintése után a zsűri – minden egyes szekcióban kemény harcot folytatva – tegnap éjjel hozta meg végső döntését.








Beszámolók:

Pénz helyett ízlés
Megnyílt a Mediawave


Április 28-án, pénteken délután tizenhatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál. Győrből jelenti a filmhu.








Mediawave
A doku ereje


A Rómer Házban szombaton délután 3 órától indult a filmes program. Elsőként dokukat vetített a Hrabal mozi, a Porlepte dobozok szekció első részében Sergei Loznitsa Blokád című munkáját láthatta a közönség, majd Alexander Gutman tette fel a maga kérdését a szibériai zsidó TSz-elnökről szóló filmje címével: Hol van a boldogság? Másnap Naszódi Katalin Mennyei falatok című filmjéből tudhattuk meg, hogyan került tubusos Unicum a világűrbe, azután Maciaj Drygas sajátos, hangban és képben teljesen eltérő dimenziójú dokuja mutatta be, milyen Egy nap a Lengyel Népköztársaságban.

Mediawave
Rajzolt világ


Bármennyire is hajnalba nyúlt az első szombatot és vasárnapot megelőző éjszaka, délután 5 órára már a teljes befogadókészség állapotába kerülhetett mindenki, hogy nekilásson a kortárs animáció válogatott vizuális ínyencfalatainak. A nyolc-nyolc filmecske vetítésére dugig megtelt a Rómer Ház Hrabal mozijának Premier terme, még a színpadon is ültek.






Sanguedolce és a Holtidő
Individuális Trainspotting

Viszonylag nagy érdeklődés előzte meg a Mediawave nemzetközi versenyprogramjának első játékfilmét. A Holtidő a dokumentum és a fikció találkozása, amit természetesnek vesz a film kanadai rendezője, hiszen meggyőződése hogy minden doku tartalmaz kitalált elemeket, mint ahogy minden játékfilmben találhatók dokumentarista vonások.



Mw-special
Az eltűnt idő nyomában



Már a kezdetek óta tendencia a Mediawave-en, hogy a komoly merítést feltálaló versenyprogramon túl különleges filmcsemegékkel szolgálnak a fényírók. Idén –nemhiába feltörekvőben az ázsiai filmművészet- a kelet kincsei kerültek sorra. Természetesen itt, tekintve, hogy a Mw az „another connection”-re helyezi a hangsúlyt, nem a főáram filmjeire kell gondolni. A fényírók ezúttal az alig ismert Szibériára és Kína sötét foltjaira koncentráltak. Fókuszban a Kumming Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál válogatása.


Forradalom helyett
Beszélgetés Vivi Dragan Vasilével

„A XX-XXI. század cirkusza a film. Persze a cirkusz is művészet: tömegművészet.” A részleg operatőreként dolgozott Gothár Péterrel, fényképezte Mihályfi Sándor Ábel a rengetegben és Gulyás Gyula Fény hull az arcodra című filmjét. Legutóbbi magyar vonatkozású munkája a Dallas Pashamende volt. 1994 óta tagja a Mediawave nemzetközi filmes zsűrijének.




Remény, optimizmus, csigák és struccok
Elsőfilmes dokumentaristák a Mw-en

A hosszú hétvége elmúltával érezhetően megfogyatkozott a Mw nézőközönsége, legalábbis a vetítőtermekben. A dokumentumfilmek versenyprogramjára nem sok érdeklődő ült be a Rómer-ház Premier termébe, pedig igen színvonalas - és győzelemesélyes – alkotásokat láthatott a nagyérdemű.




Mw hétfél
A női hullám


A Mw félidejében végre kisütött a nap. A verőfénnyel kellett hát dacolnia a komoly témákra fókuszáló dokumentumfilmes programnak. A fényírók ezúttal a Mediawave női „hullámaira” koncentráltak. Vásznon a nők sorsa a Tiszától a sivatagig. Múltidézés, hagyományőrzés, alázat és szabadság a női lélekre finomhangolva.




Mw-péntek
Ecce homo


A kisjátékok két pénteki blokkjának filmjeiben nem a szövegre, sokkal inkább a mondanivalóra érdemes koncentrálni. Megint bejön az emberi vonal, eltérő kultúrák, életkörülmények és gondolatritmusok ütköznek. S valahol túl mindezen ott az ember, a maga védtelen valójában. Ami pedig kizökkentheti a mindennapokból és rádöbbentheti önmagára, az mindig valamilyen egészen egyszerű felütés, ami mégis rendhagyó cselekvéssort produkálhat.



Mw – A hetedik napon
Könnyed kísérletek – technikai újításokkal

A Mw hetedik napján már a törzsközönségen, a fanatikus filmimádó nézőkön és a zsűri tagjain is jelentkeznek a fáradtság jelei, kárpótlásul ismét kiemelkedő dokumentumokat és kísérleti filmeket kapott jutalmul a nagyérdemű.







Mediawave-kerekasztal
Mozisok, forgalmazók, gyártók

Mivel az Artmozisok Országos Szövetsége a Mediawave-re időzítette konferenciáját, a mozisok indokoltnak látták Győrbe invitálni a társszakmák képviselőit is. Mint azt Port Ferenc bevezetőjében elmondta, itt az ideje, hogy mozisok, forgalmazók, gyártók végre egy asztalhoz üljenek, s megválaszoljanak két alapkérdést, nevezetesen, hogy számít-e még valakinek a nézőszám és hogy mit is várnak el gyártók és forgalmazók a mozisoktól.

Mi a szemléleti hiba? Ez a kérdés.


Retro:

Hagyomány és jövő
15. Mediawave

15 éves lett a Mediawave. Ahogy a szervezők fogalmaztak, a kulturkikötő „túlnőtte kamaszkorát és elérkezett a letisztultabb, de erőteljes férfikorba”. Az április 22. és 30. között megrendezésre kerülő fényíró-találkozó amellett, hogy Best of Mw és Mediawave hangulatok című szekcióival, illetve az életmű bemutatókkal nosztalgiázik, természetesen marad a „a hagyomány és jövő fesztiválja”. A Maia Morgenstern, Phil Mulloy és Jos Stelling részvételével működő zsűri idén 60 filmből válogat, kiemelt téma: a XXI. századi mesék. A filmhu együtt ünnepel a fesztivállal. Tekints napi ajánlóinkba, illetve kövesd nyomon az eseményeket folyamatosan frissülő helyszíni beszámolóink alapján!




Fényírók fesztiválja
14. Mediawave


Véget ért a 14. is. Az április 23. és május 1. között megrendezett Fényírók Fesztiválja idén sok újdonsággal várta rajongóit. A fülhallgatókat feliratokra cserélték, a szignálfilm Wim Mertensről zenei egyvelegre váltott, az eddig sokszor kihasználatlan Rómer Ház pedig igazi fesztivál-központtá avanzsált. A fényírók kiállítással emlékeztek a tavaly elhunyt Magyar N. Attilára, vendégül látták Maia Morgensternt és a Jameson Rövidfilm Díjat. Utóbbit Pálfy Szabolcs A busz című animációja nyerte el, a fesztivál másik magyar vonatkozású örömhíre pedig Káldy Laci bácsi különdíja, amelyet a Rózsi, Rózsi mi bajod? című filmjével érdemelt ki.


Fesztivál-összefoglaló
Mediawave 2003

Véget ért a 13. Mediawave is. Az elsősorban női tematikájú fesztivál filmes versenyének díjkiosztójáról három magyar alkotás vihetett haza pálmát. Németh Gábor Péter Világbajnoka és Moharos Attila Mikor szolgának telik esztendeje című filmje megosztva kapta meg a legjobb video-dokumentumfilm díját, Surányi Judit Tiszta románca a legjobb ifjúsági film lett, a legjobb operatőrnek járó elismerés pedig Tóth Zsoltnak járt a Buvári Tamás rendezte Posztkatona képsoraiért. Természetesen a fényírók hagyományos találkozója, amely ezúttal Budapestre is kiterjesztette csápjait, nem csak ennyiről szólt. Aki kíváncsi a részletekre, kattintson a filmhu napi beszámolóira!