A Kazetta című kísérleti dokumentumfilm elnyerte a Lausanne-ban megrendezett független/experimentális filmes mustra, az Oblò Film Festival fődíját. A super 8-as nyersanyagra forgatott, "saját hívású" alkotás operatőre Szécsényi-Nagy Loránd, zeneszerzője Horváth Ádám Márton, hangmérnöke Lukács Péter Benjámin, dramaturgja Farkas Gábor, angolra fordítója Roboz Gábor, filmtechnikai tanácsadója Nagy Ákos, rendezője és vágója Lichter Péter volt. Az eredeti hangfelvételt Papp Gábor készítette. A Kazettát márciusban két hónapon keresztül láthatták az érdeklődők installáció formájában a Miskolci Galéria Zoom termében, Nagy Szilvia kurátori munkájának köszönhetően. A filmet májusban műsorára tűzte a londoni Exploding Cinema underground/avantgárd filmeket bemutató mozi. A film alapjául szolgáló hanganyag egy általános iskolai osztálykirándulás során rögzített felvétel.

 


Nézd meg a Kazettát!


Kálomista Gábor marad az MPSZ elnöke

A Magyar Producerek Szövetségének (MPSZ) elnöksége és közgyűlése kedden elnöki tevékenységének ideiglenes folytatására kérte fel az augusztusban leköszönt Kálomista Gábort, amelyet a szövetséget eddig vezető producer elfogadot. Keddi ülésén az elnökség úgy határozott, hogy felkéri Kálomista Gábort, továbbra is töltse be az elnöki tisztséget, amíg egy jelölőbizottság nem tesz javaslatot az új elnök személyére - közölte az MTI megkeresésére kedden az MPSZ alelnöke. Mikulás Ferenc beszámolója szerint az elnökség javaslatát az MPSZ keddi közgyűlése is elfogadta, Kálomista Gábor pedig igent mondott a felkérésre. A jelölőbizottság várhatóan november elejére tesz javaslatot az új elnök személyére - fűzte hozzá a szervezet alelnöke. Kálomista Gábor augusztus közepén jelentette be: távozik az MPSZ elnöki székéből. A szövetséget hat éve vezető producer döntését azzal indokolta, hogy új feladatokat kíván keresni, egyben hangsúlyozta: a tisztségről való lemondása mögött nem áll konfliktus.

kalomista_gabor_500
Kálomista Gábor marad

 

A világ minden tájáról érkeztek hallgatók az operatőri mesterkurzusra

Huszonegy országból érkeztek operatőrök, összesen 42-en a Budapest Cinematography Masterclassra, azaz az Operatőri Mesteriskolába az etyeki Korda Filmstúdióba - tudatta az MTI. A kétévente megrendezett kéthetes kurzus idei két mestertanára Zsigmond Vilmos és Ragályi Elemér. Xantus János rendező, a Cinemafilm Kft. által szervezett mesterkurzus igazgatója az MTI-nek elmondta: a programon frissen végzett operatőrök vehetnek részt. A kurzusra több mint százan jelentkeztek, közülük a Színház- és Filmművészeti Egyetem Kende János vezette szakmai bizottsága választotta ki a legjobb tizenöt pályázatot. Nekik csak az útiköltséget kell állniuk, a képzést, az étkezést és a szállást a Mesteriskola biztosítja. "A nemzedék legtehetségesebb operatőrjei vannak itt Argentínától Kanadáig, Izraeltől Horvátországig" - magyarázta Xantus János, aki szerint "felemelő érzés" látni, hogy a különböző kultúrákból érkező alkotók milyen hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Az egyetem bizottsága javasolhat egy magyar résztvevőt is, az idén Rév Marcell végzős operatőr hallgató tanulhat a szombatig tartó kurzuson. További 26 résztvevő fizet a képzésért, körülbelül 1500 eurónyi összeget.