A Szomjas György 1981-es Kopaszkutyájával elindított filmklub olyan alkotásokat vetít, amelyek a könnyűzene és a képzőművészet trópusainak közös határterületén mozognak. Ikonikus filmeket a sűrű 80-as évekből, amelynek elején még a rock dominál, a végére a new wave is kifut az időből. A Szenvedély. Rajongás és művészet kiállítással közös vetítéssorozatban olyan kultfilmeket tűznek műsorra, amelyekben elsőként jelent meg a korszak második nyilvánosságába szorított alternatív zene, az ifjúsági szubkultúrák, illetve azok emblematikus figurái, előadói. A vetítések előtt meghívott vendégek beszélnek a korszakról, a filmekhez fűződő élményeikről, személyes benyomásaikról.

A Ludwig Múzeumban (Komor Marcell u. 1., Budapest, 1095) rendezett filmklub facebook oldala itt található.

2016. május 26. csütörtök 18.00

Kutya éji dala (színes, magyar filmdráma, 140 perc, 1983, r.: Bódy Gábor, forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet)

Főszereplők: Bódy Gábor, Méhes Marietta, Derzsi János, Grandpierre Attila, Fekete András, Seres Gabriella.  

Bódy Gábor utolsó, befejezett játékfilmje Csaplár Vilmos novellájából. A Kutya éji dala cím - avagy a prérifarkas vonítása - abból az ismert jelenségből indul ki, hogy a kutyák megugatják a holdat. A film hat szereplő életének szálait követi nyomon töredékes jelenetek mint életszeletek bemutatásával: volt tanácselnök; álpap; Attila, a kísérletező zenész és csillagász; a kisfiú; a katonatiszt; a szép, ösztönös feleség - a rendező mindegyik személyt azonos közelségből láttatja. (forrás: Ludwig Múzeum)

A hegyi faluba távolsági busszal érkezik a csillagász és az új pap. A két idegen megjelenése felforgatja mindenki életét. A sötétben egy összetört férfit találnak, tolókocsija az árokban: a szektás extanácselnök játszik így a halállal. A robbantással kísérletező fanatikus tüzértisztet mellőzött felesége elhagyja egy pesti underground zenekarért. Kisfiuk az egykori földbirtokos külhonból hazatérő fiától kapott kamerával filmre vesz mindenkit. A punk-zenész csillagász a kisfiúnak a világegyetemről mesél. A szomszéd szanatóriumból egy nő az új paphoz fordul vigaszért. A katonatiszt nem tudja visszahozni feleségét, a tüdőbeteg nő szívét egy kalaptű járja át, a tanácselnöknek sikerül az öngyilkosság. A papról kiderül, hogy álpap. A csillagászt nők üldözik. Az álpap menekül az éjszakában. (szinopszis: MaNDA)