Sodoma utóélete

Egy fasiszta diktátor kivágja egy engedetlen tinédzser nyelvét, egy pár, amely autóbalesetek látványára indul be, és klasszikussá vált sorok: „Ő nem a Messiás, csak egy nagyon rossz fiú.” Az iménti jeleneteket és az elhangzott mondatot olyan filmekből gyűjtötték a Time Out munkatársai, melyeket minden idők legellentmondásosabb alkotásaiként tartanak számon. Brutális kínzás, nekrofília, rituális megszégyenítés, csonkolás, és nem utolsósorban istenkáromlás áll a Time Out gondozásában hamarosan megjelenő 1000 film, ami megváltoztatja az életed című filmkalauz rövid listája élén.

Részlet Pasolini botrányfilmjéből
A felsorolás elején Pierre Paolo Pasolini  Salo, avagy Sodoma 120 napja című műve áll, amely Sade márki novelláját idézi, hogy lefesse a Salo központtal regnáló olasz fasiszta állam sötét végnapjait. A filmben négy katonatiszt válogatott szexuális, fizikai és pszichikai kínzásokkal gyötör kilenc elrabolt tinédzsert. A film az 1975-ös bemutató óta természetesen heves bírálatokkal találkozott szerte a világban, és mai napig kényes feladatot jelent a besoroló bizottságoknak.

Nagy Britanniában 1977-ben a rendőrség razziázott abban a moziban, ahol először vetítették a Sodoma vágatlan verzióját, így akadályozva meg a premiert. Végül, ha nem is az eredeti változatot, de hat éve bemutatták Pasolini botránymoziját, amikor a brit filmek besorolását végző bizottság megegyezett abban, hogy újból megvizsgálja a filmet. A bizottság tagjai belátták, hogy a Sodoma képes erőteljesen ábrázolni a mindent megrontó abszolút hatalmat.

A film alkotója az 1922-ben született megszállottan dolgozó olasz költő, író, festő, nyelvész, filozófus és filmes Pasolini, akit filmje bemutatója előtt, 1975 novemberében meggyilkoltak.

Valódi megváltás vagy istenkáromlás

A szabadon választó Krisztus
A lista dobogósai a Született gyilkosok, Oliver Stone filmje és David Cronenberg biohorror mozija, a Karambol. A kanadai származású rendező 1996-os filmjét az Egyesült Királyság több helyi hatósága nem engedte a mozikban vetíteni. Stone és Cronenberg mozija után a Time Out felsorolásán Martin Scorsese alkotása, a Krisztus utolsó megkísértése következik.

A szigetországban megtörtént tiltásra itthon is emlékezhetünk. Néhány évvel korábban Martin Scorsese Krisztus-filmjét a hazai katolikus egyház püspöki tiltakozásának köszönhetően kétszer is a televíziós premier előtt vették le a műsorról, első alkalommal 1994-ben a Magyar Televízió, 1997-ben pedig az RTL vetítette volna. Azóta már látható volt a Krisztus utolsó megkísértése a televízióban és nem minden keresztény felekezet reagál elutasítással. A Budai Református Egyházközség idén húsvétkor filmklubjának műsorára tűzre Scorsese alkotását.

A lista talán legfurcsább darabja – a Guardian szerint - D. W. Griffith Egy nemzet születése című munkája. Az 1915-ös mozi alkotója véleménye alapján nem rasszista, ám Griffith filmje a fekete amerikaiakról meglehetősen gonosz képet fest. A feketék - akiket fehér színészek jelenítenek meg a vásznon - ölnek, fosztogatnak, erőszakoskodnak, és velük szemben a Ku Klux Klán jelenti az egyetlen hatásos védelmet. Az utóbbi időben éppen ezt a filmet használják fel a szekta újratoborzásáért küzdő csoportok.

Légy örök optimista!
A lista érdekessége, hogy az azon szereplő filmek többségéből hiányzik a humor. Egy kivétel akad, amely, akárcsak Scorsese alkotása, a keresztény vallás fordulópontját vette alapul. Az abszurd humor műfajában jeleskedő Monty Python csoport tagja, Terry Jones rendezte Brian életé-ben egymásra talál a gyilkosság, szexuális perverzió, erőszak és jó adag blaszfémia is. A listán kilencedikként szerepel a film, amely a megváltónak hitt vonakodó Briant mutatja be, aki anyja szerint  „Nem a messiás, hanem csak egy nagyon rossz fiú.”

A legellentmondásosabb filmek tízes listája:

1 Salo, avagy Sodoma 120 napja (1975) - Pier Paolo Pasolini
2 Született gyilkosok (1994) - Oliver Stone
3 Karambol (1996) - David Cronenberg
4 Krisztus utolsó megkísértése (1988) - Martin Scorsese
5 Ördögök (1971) - Ken Russell
6 Pretty Baby (1977) - Louis Malle
7 Egy nemzet születése (1915) DW Griffith
8 Szalmakutyák (1971) Sam Peckinpah
9 Brian élete (1979) - Terry Jones
10 Bandit Queen (1994) Shekhar Kapur