Tizedik, és egyben eddigi legfontosabb díját is begyűjtötte szombat este Bucsi Réka animációs filmje, a LOVE. A svédországi Uppsala-ban a napokban 35. alkalommal megrendezett fesztivál az egyike annak a 15 nemzetközi rövidfilm fesztiválnak, melyek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelöli.

Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek „európai Oscarra”, mint Szabó Simon Fal, Till Attila Csicska és Szimler Bálint Itt vagyok című rendezései. 2006-ban Kenyeres Bálint el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilm díját Before Dawn című alkotásáért, a legelső magyar díjazott Gyarmathy Lívia volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben. A ma már több mint 3000 szakmabelit tömörítő Filmakadémia évről-évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait.

A LOVE világpremierjére februárban, a Berlinale Shorts versenyprogramjában került sor. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. A nemzetközi fesztiválmeghívások száma már 100 felé közelít, és a szombat estivel együtt immáron tíz díjnál tart a negyedórás magyar-francia animáció. Legutóbb a Primanimán nyerte el a legjobb elsőfilm díját valamint a közönségszavazatok alapján megítélt Macskássy Gyula-díjat is. Ugyancsak a közelmúlt fejleménye, hogy a spanyolországi Segovia fesztiválján az „animációs Oscarnak” tekintett Cartoon d’Or kvalifikációt is elnyerte október elején.

LOVE teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

A LOVE a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült francia koprodukcióban. Bucsi Réka filmjének magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo felel. Az animációs kisfilmet hamarosan a köztévé is műsorra tűzi, míg a mozikban A vörös teknős című egészestés animáció kísérőfilmjeként lesz látható a Mozinet forgalmazásában januárban.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap