Első figyelmeztetés - #freeSzFE címmel szerveznek demonstrációt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézményt magánegyetemmé alakító törvénytervezet elfogadása ellen. Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter szavaira reagálva, rögtönzött kórust alakítanak a parlamenti ülés ideje alatt. Július 3-án, pénteken, 10.00 órakor a Kossuth téren gyülekeznek, és azt kérik, tartson velük mindenki, aki teheti! A diákok szerint a magyar kultúra és a hazai felsőoktatás jövőjét egyaránt veszély fenyegeti.

"Azt hittük, énekelni fognak" - így zárta múlt szerdán Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival folytatott, eredmény nélküli tárgyalást. A hallgatók a törvénytervezet visszavonását kérték, feltételeiket öt pontban fogalmazták meg.

Pénteken szavaz az Országgyűlés az SZFE modellváltását célzó törvényről - a hallgatók feltételei a tervezetbe nem kerültek bele, így az továbbra sem biztosítja az Egyetem autonómiáját. A diákok kiállnak követeléseik mellett, de fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ezt nem naivitásból teszik, hanem meggyőződésből – a sikertelen miniszteri találkozó semmiféle bizakodásra nem adott nekik okot.

"Nincsenek illúzióink afelől, hogy a kormányhatalom véghez viszi, amit eltervezett. Ilyen a hatalom természete. Azért az egy hamisítatlan brechti pillanat lesz, amikor a Parlamentben a Fiatal Demokraták Szövetsége megszavazza egy másfél évszázados nemzeti hagyomány - a Színház- és Filmművészeti Egyetem - szétverését." – hangzott el a hallgatók közös beszédében a vas utcai tüntetésen.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának garanciája

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza az Egyetem modellváltásáról rendelkező törvénytervezetet.

A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

1. Rektor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

2. Alapítói jogok

Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

3. Szenátus

A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

4. Alapítványi kuratórium

Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

5. Finanszírozás

Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

A demonstráció részleteiről ITT tájékozódhatsz.

borítókép: az SZFE diákjai a június 21-i tüntetésen (fotó: Gerencsér Anna/SZFE HÖK Facebook)