Képernyőn eleinte tévédrámákban lehetett látni, majd Mike Leigh Két angol lány című filmjében alapozta meg a hírnevét. '97-ben visszatért a színházba, ahol újabb sikerekben volt része. Ezután csaknem egy évig tarott, hogy Mike Leigh Topsy Turvy című filmjében megalkossa John Dauban koreográfus karakterét.

A Gyűrűk ura-trilógia forgatása mindössze 18 hónapig tartott, ám Serkis 2002 és 2003 legnagyobb részét az utómunkálatokkal töltötte, melynek során Gollum egy bonyolult technikai folyamat eredményeként került a vászonra. Gollum szerepe a mai napig lelkileg az egyik legösszetettebb, fizikailag leginkább megterhelő és technikailag a legkalandosabb szerepe volt.

Az új-zélandi utazások között játszott Michael Winterbottom Non-stop party arcok című filmjében, és a Deathwatch című első világháborús horrorfilmben. Közben kétszer is újra színpadra lépett: egy Sam Sephard-darabban, és a Royal Exchange Theatre Othellójában Jágóként. 

A színészkedés mellett Serkis folytatja a festést is - valamint 2001-ben egy saját rendezésű rövidfilmmel is bemutatkozott.