A pandémiás időszak ugyan világszerte nem kedvezett a filmeseknek és a moziknak, a Nemzeti Filmintézet egész évben azon dolgozott, hogy a hazai szakmát a lehető legkisebb veszteség érje. Videóban összegezték 2020-at, az itthon és külföldön bemutatott filmeket, a készülőben lévő hazai alkotásokat és nemzetközi produkciókat, illetve az Inkubátor programról sem feledkeztek meg.

 

A Nemzeti Filmintézet 2020 januárjában alakult meg, amit a pandémia miatt máris váratlan kihívások elé állította. „Ebben a rendkívüli évben meg kellett tanulnunk úgy is működni, mint egy GPS: tudjuk, hogy A pontból B pontba szeretnénk eljutni, de hogy milyen útvonalon, azt a körülmények döntik el helyettünk. A Nemzeti Filmintézetnek kiváló szakemberei vannak, akik nagyon hamar ráéreztek arra, hogy a megváltozott lehetőségekhez hogyan kell alkalmazkodni” – összegzi Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az elmúlt év tapasztalatait. – „Elképesztően fontosnak tartom, hogy pont ebben a pandémiás helyzetben elindulhatott a Filmio. A koprodukciós együttműködéseink is felgyorsultak, a járványhelyzet hozta szükség miatt könnyebben jöttek létre együttműködések. Ugyanígy lendületet és nagyvonalú támogatást is kapott a fóti stúdiófejlesztés, rájöttünk, hogy terveket készíteni az otthoni íróasztalnál is lehet.”

A filmstúdiók bővítésére azért is szükség van, mert a magyarországi forgatási lehetőségek iránt egyre csak nő a kereslet. Idén, a vészterhes időszakban is több külföldi produkció választotta forgatási helyszínül Magyarországot. Befejeződött a szigorú járványügyi intézkedések betartásával a Dűne remake-jének forgatása és a Mrs. Harris Goes to Paris című koprodukció is. Az NFI MAFILM fóti stúdiói többek között a Netflix Terra Vision című sorozatának és A fekete pók című magyar részvételű koprodukciónak adtak otthont. 

Zendaya a Dűne című filmben

Az NFI egész évben azon dolgozott, hogy a filmipart a lehető legkisebb veszteség érje. A rendkívüli intézkedések között volt a támogatások átütemezése, új pályázatok kiírása és segélyalap kezdeményezése. A járványhelyzet ellenére 10 új mozifilm is bemutatkozhatott a mozikban vagy rangos nemzetközi fesztiválokon. 

A járvány ellenére a filmforgatások sem álltak le. Leforgott Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka, elkészülhetett A játszma című kémfilm Kulka Jánossal, Nagy Zsolttal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel, és Fazekas Máté szatirikus első filmje, a Kilakoltatás is. Az idei gyártású produkciók közé tartozik még Rohonyi Gábor rendezése, a Szia, Életem, valamint egy romantikus fantasy vígjáték Madarász Istitől, az Átjáróház és több pályakezdő alkotó bemutatkozó műve is.

Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága összesen 7,7 milliárd forinttal támogatta az alkotókat. 300 mozifilmes pályázatot dolgozott fel, melyek közül 185-öt támogatott, 27 film részesült gyártási támogatásban, és 11 mozifilm kapott támogatást az új marketingpályázaton.

9 új pályázatot írt ki az NFI televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásoknak, erre 1700 szinopszis érkezett, a Televíziós Döntőbizottság ebből 158 pályázatot támogatott eddig. Mintegy 6,8 milliárd forint támogatásból készülhetnek tévéfilmek, sorozatok, animációs-, ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek. Színházak és filmesek összefogásával is forognak mozgóképek, egy határon túli, hat vidéki és kilenc fővárosi színház és filmesek „crossover” műveket alkotnak. 

November 19-én elindult a Filmio, az NFI streaming platformja, amely 120 év magyar filmkincsébe enged betekintést. Az indulásról itt írtunk részletesebben.  

Forrás: NFI