Jackie Cogan (Brad Pitt) kisstílű szélhámosok kivégzésre kap megbízást, miután azok megtámadták a maffia egyik keresztapájának pókerbarlangját. A bérgyilkos azonban nem szeret olyan embereket megölni, akiket ismer és arra törekszik, hogy a lehető legkíméletesebben végezzen az áldozataival. Egyetlen dolog vezérli: időveszteség nélkül minél előbb elvégezze a megbízást és megkapja érte a fizetségét.


A Killing Them Softly előzetese


A rendező a történetet a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány idejére helyezte át, a bérgyilkos folyamatosan kommentálja a televíziókból hallható elnöki (George W. Bush, majd Barack Obama) beszédeket a pénzügyi rendszer megmentésének szükségességéről.

"Amerikában élek és Amerikában mindenki egyedül van. Amerika nem egy nemzet. Amerika üzlet" - ezek a filmnek a bérgyilkos szájából elhangzó záró mondatai, miközben az elnökké választott Obama a televízióban az összefogásról és az egységről beszél.

"Olyan, mintha egy gengszterfilmet látnánk, pedig ez a mikrokozmosz általában a világról szól" - értelmezte Brad Pitt a filmet - amelynek egyben a producere is - a díszbemutató előtt tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy olyan témát keresett, amely a mai világról is szól. "Erőszakos világban élünk. Szerintem fontos, hogy ezt megmutassuk" - tette hozzá. Véleménye szerint a filmben látható lassú gyilkolás pont olyan, mint az üzleti világ, ezért a sztorit a gazdasági válság metaforájaként érdemes értelmezni.

cannes_brad_pitt2_500
Brad Pitt autogrammot oszt

Brad Pitt szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy cinikusan tekintene Obama elnökségének öt évére, és úgy gondolná, hogy az kudarc volt. Azt is elárulta, hogy ő magát "inkább baloldalinak" érzi és demokrata szavazó. "Mindig is érdekelt megérteni olyan érzéseket, amelyeket nem feltétlenül osztok" - hangsúlyozta.

Az amerikai filmsztár elmondta, hogy az esti díszbemutató előtti vörös szőnyeges bevonuláson nem lesz mellette a párja, Angelina Jolie. "Nincs itt. Egy filmet készít éppen elő, amelynek forgatása hamarosan kezdődik" - hangsúlyozta Brad Pitt. Arra a kérdésre, hogy fognak-e Angelinával együtt forgatni a közeljövőben, azt válaszolta: "Nagyon szeretnék".

Azt viszont nem kívánta megerősíteni, hogy augusztusban egybekelnek. "Nincs még meg a dátum, semmilyen dátum sincsen. Az esküvő dátumát illetően csak pletykák keringenek" - tette hozzá.


The Angels's Share előzetese


A köztudottan erősen baloldali elkötelezettségű brit rendező, Ken Loach üdvözölte, hogy a francia elnökválasztást a szocialista Francois Hollande nyerte meg, és annak a reményének adott hangot, hogy az új francia államfő nem fog olyan jobboldali utat követni, mint amilyet egykoron Tony Blair Nagy-Britanniában.

"Nem tudom, hogy mennyire lesz ténylegesen szocialista Franciaország, de ez tényleg egy baloldali mozgalom, hálaistennek!" - mondta a filmrendező a 65. cannes-i filmfesztiválon, ahol kedden mutatták be a hivatalos versenyprogramban 11. filmjét, a The Angels's Share-t (Az angyalok jussa).

Ken Loach szerint nagyon fontos, hogy a baloldaltól balra is legyen egy erős párt, amely ténylegesen balra húzhatja majd Hollande-ot. "Jól tudjuk ezt, amióta rossz tapasztalatunk volt Blairrel és (Gordon) Brownnal, akik baloldali programmal nyertek, de valójában inkább jobboldaliak voltak" - hangsúlyozta a rendező. "Ne hagyják Hollande-ot Blairré változni!" - tette hozzá.

cannes_ken_loach_500
Ken Loach a többi alkotóval


A 2007-ben a Felkavar a szél című filmjéért Arany Pálmát nyert 75 éves rendező ezúttal egy Glasgowban játszódó könnyed vígjátékkal érkezett Cannes-ba, amelyben közmunkára ítélt, fiatal bűnözők egy csapata egy felbecsülhetetlen értékű, régi whiskys hordó ellopására adja a fejét.

"Mindig jó szembemenni az elvárásokkal, meglepni a nézőket. Amikor eldöntöttem, hogy fiatal munkanélküli bűnözőkről csinálok filmet, mindenki tragédiára számított" - hangsúlyozta Ken Loach. Hozzátette: "Le akartunk számolni azzal a sztereotípiával, miszerint a szegénység egyenlő a nyomorral. Amikor ezekkel a fiatalokkal együtt voltam, folyton nevettünk, mert annyira viccesek és szellemesek, fantáziadúsak, állandóan megleptek valamivel".

A film főszerepét, a 25 éves munkanélküli Robbie-t egy fiatal amatőr színész Paul Brannigan alakítja. "Ken megmentette az életemet. Nagyon kemény miliőből jövök, eddig nem volt könnyű életem" - mondta a fiatalember könnyeit törölve a film sajtótájékoztatóján. Branningan a közelmúltban már egy újabb szerepet is kapott Scarlett Johansson oldalán, de nem tervez filmes karriert, hanem úgy gondolja, hamarosan visszatér eredeti, labdarúgóedzői munkájához.