Szabó István különleges elismerésben részesül az eseményen, a Camerimage speciális díját veheti majd át, amelyet egyedi látásmódjáért ítéltek neki. Az elismeréssel Szabó István is csatlakozik az Andriej Konchalovsky, Oliver Stone, James Ivory és Neil Jordan alkotta körhöz.

Szabó István legismertebb munkái közé tartozik az 1981-es Mephisto, amellyel elnyerte A legjobb külföldi film Oscar-díját. Számos elismerést szerzett a Redl ezredes is, amelyet ugyancsak jelöltek Oscarra, a Hanussen és a Találkozások Vénusszal. Az 1991-es Édes Emma drága Böbével pedig elnyerte a Berlini Filmfesztivál Ezüst Oroszlánját. A közönség legutóbb munkái közül a Rokonokkal találkozhatott, és Szabó készül megfilmesíteni Szerb Antal művét, az Utas és holdvilágot.

Részlet a Copying Beethovenből

A fesztivált Agnieszka Holland filmje, a Copying Beethoven nyitja, amely a neves zeneszerző utolsó napjait viszi vászonra, és amely a San Sebastianban rendezett filmszemlén elnyerte az ökumenikus zsűri díját. Holland korábban szintén kapott már Oscar-jelölést, és az egyik legfontosabb rendezőnőként tartják számon, aki olyan világhírű alkotókkal dolgozott együtt, mint Ed Harris vagy Leonardo di Caprio.

David Lynch a nyitógálára idei filmjének, az Inland Empire-nek alkotógárdájával érkezik. Idén a megnyitón új díjat is osztanak, John Myhre (X-Men, Egy gésa emlékiratai) számíthat speciális vizuális érzékenységének köszönhetően látványtervezői elismerésre, valamint Daniel Pearl mint a legérdekesebb video klip szerzője, aki dolgozott többek közt Madonnával, a Guns N’ Roses-szel, George Michaellel, Metallicával, U2-val és Michael Jacksonnal.