A Cinemire Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál nyitó szakmai napján, kamaszok, majd felnőttek adták elő a fiatal közönségnek szóló legfrissebb film- és sorozatterveiket a Prezi székházában. A fődíjakról idén is a diákzsűri, a különdíjakról a szakmai zsűri döntött.

A Junior Film Pitch Fórumon negyedik alkalommal mutathatták be filmterveiket kamaszok, akik az ötleteiket szakmai mentorálással, a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program és a Cinemira közös Junior Script Labján fejlesztették. „Az alapötlet az, hogy ne csak felnőttek találják ki, hogy miről szóljanak a gyerek- és ifjúsági filmek. Az az izgalmas ebben a programban, hogy megismerjük, mi érdekli valójában a kamaszokat, majd ezeket a filmterveket profi forgatókönyvírókkal közösen fejlesztjük és a pitchfórumon megpróbáljuk összekötni rendezőkkel, producerekkel, hogy olyan filmek készüljenek, amelyek autentikus témákat dolgoznak fel” – mondja Lakos Nóra, a fesztivál igazgatója.

Az idei Junior Film Pitch Fórum fődíját a diákzsűri Kis Réka Csapda című tervének ítélte oda. A kisfilm főhőse Luna, aki a folyamatos túlgondolás és a fejében generált problémák miatt kezdi elveszíteni a valóságérzetét, és gondolatai morbid képzelgésekké válnak. Az Arany Mókus-díj mellé egy egyhetes technikai bérlés is jár a MyActionCam jóvoltából.

A közönségdíjat Körmendy Marci Marionett című tárgyalótermi drámája nyerte. A disztópikus közeljövő járvánnyal sújtott világában Bella, egy feltörekvő újságíró (akinek a kislányát elvitte a vírus) elszántan nyomoz a járvány mesterséges eredetéről szóló hírek után. Cikke hatására eljárást indítanak egy oltásgyár igazgatója ellen, akit azzal vádolnak, hogy az ő utasítására tenyésztették ki a vírust. A díj mellé a LEGO legújabb Space Szettje is jár 40.000 forint értékben.

A Junior Pitch szakmai zsűrijének tagjai Ausztrics Andrea kreatív producer, kurátor, Pusztai Ferenc producer és Kolozsi László forgatókönyvíró voltak. A szakmai zsűri díját szintén Kis Réka Csapda című projektje kapta, melyhez 2 darab Korda Filmstúdió látogatás is jár. Különdíjat vihetett haza Prohászka Emma a Világ más szemmel című ötletéért. A film főhőse egy autista lány, aki egy táborban próbál barátokat szerezni.

A DIGIC minden résztvevő számára stúdiólátogatást ajánlott fel, a PREZI pedig egyéves előfizetést ajándékozott szintén minden pitchelő számára.

Idén a felnőttek által hozott filmtervek közül az V. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumon Chilton Flóra Toldi lányok című animációs dokumentumfilm projektje elnyerte a diákzsűri és a felnőtt szakmai zsűri fődíját, így a legjobb filmtervnek járó Arany Mókus-díjat és az azzal járó 300 ezer forintos fejlesztési támogatást is. A film mélyszegénységben élő nőkkel és gyerekekkel közösen készül és arról szól, hogy mit ad és mit vesz el tőlük a szegregátum mint élettér. A filmben szóba kerül az anya és a család szerepe, olyan élethelyzetek, amikor kamaszlányoknak hirtelen kellett felnőniük és anyjuk helyett nevelni saját kistestvéreiket, milyen a karácsony este és hogy mi ad nekik erőt, hogy ezeken a helyzeteken a családtagjaikat átsegítsék.

A szakmai zsűri tagjai Lukácsy György forgatókönyvíró, az NFI Döntöbizottságának tagja, Nyikos László, a Derengő alapítója, cégvezetője, Romwalter Béla (Richy) fővilágosító, producer, a Sparks vállalat alapítója és Mécs Mónika producer, valamint Szabó Csilla, dramaturg, az NFI forgatókönyv-fejlesztési vezetője voltak.

A közönségdíjat Tóth Luca Mimóka mesék című sorozatterve kapta. Mimóka, a 3 éves kislány epizódonként más-más hétköznapi feladattal szembesül (pl. óvodába menetel, fogmosás, lefekvés), amikre dacosan reagál és egy fantáziajátékba merül, ahol képzelete mágikus világba repíti, tele élő tárgyakkal és lényekkel, amelyek sokszor szüleit vagy saját magát tükrözik.

A SPARKS különdíját S. Papp Máté A mester című projektje nyerte. A film a sikertelen ifjú író, Balázs és a demenciával küzdő Kossuth-díjas idős Mestere kapcsolatát mutatja be, akinél segédmunkásként dolgozik a fiú. A történet központi témája a mentor-tanítvány kapcsolat, a generációs szakadék, és a morális döntések súlya.

Az V. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum és a IV. Junior Film Pitch Fórum a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg.