BBS-filmek a Műcsarnokban és a Filmintézetben

A filmvetítést követő sajtótájékoztatón Kodolányi Sebestyén, a Balázs Béla Stúdió Alapítvány Kuratóriumi elnöke bevezetőjét a BBS anyagi ellehetetlenülésével, majd a tavaly őszi Műcsarnokba költözésével kezdte. Beszámolt a három intézmény, a BBS Alapítvány, a Műcsarnok és a Magyar Nemzeti Filmarchívum, között létrejött hivatalos együttműködésről. Ennek lényege a BBS-filmek DVD-kiadása, ezzel összefüggésben az alkotások terjesztése, valamint a Stúdió állományának elérhetővé tétele, ami nem kölcsönzést jelent, hanem megtekintőkópiák készítését, a művek a Műcsarnok könyvtárán belüli helyi megtekintését és kutathatóságát. Nem DVD minőségű, de megtekintésre alkalmas könyvtári kópiák készítése már a Műcsarnok előtti időben is folyt, és a tervek szerint a következő etapban MMK-s pályázatból feldolgozzák az összes rövid-és kísérleti filmet. A kétirányú digitalizálás – minőségi DVD és könyvtári megtekintő példányok – mellette az ELTE médiatanszékének bevonásával készül a filmállomány webadatbázisa.

Gyürey Vera, a Filmarchívum igazgatója, tájékoztatásában a több mint egy éve tartó együttműködés kapcsán elmondta, hogy a BBS filmállománya az Archívumba kerül majd, míg a digitálisan feldolgozott korongokat a Műcsarnok őrzi. Az Agitátorok DVD megjelenését körülbelül másfél millió forintból sikerült kigazdálkodni. Ebbe beleértendő az eredeti képek kockánkénti újrafényelése, és az 1000 darabos kiadvány elkészítése. Ugyan extrák szinte egyáltalán nincsenek a korongon, de angol felirat mégis rákerült a lemezre.

Kidolgozásra váró terjesztés és jogi háttér

Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója szerint Magyar Dezső alkotását találták megfelelőnek arra, hogy mind Bódy Gáborról megemlékezzenek, aki a film egyik szereplője, valamint forgatókönyvírója. Az Agitátorok egyik első filmes megjelenése Bódy Gábornak, a tragikus körülmények között fiatalon elhunyt filmrendezőnek, aki az idén lenne 60 éves. Mind az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt megfelelőképpen tisztelegjenek.

A BBS-DVD-sorozat folytatása a tiszta jogi háttér kidolgozására vár. Ezzel kapcsolatban Kodolányi Sebestyén kiemelte, hogy az Agitátorok kiadását nagyban megkönnyítette, hogy Magyar Dezső lemondott a szerző jog után járó anyagiakról, mert a rendező erkölcsi kérdésnek tekinti a megjelenést. A sorozat következő darabja várhatóan Dobai Péter Archaikus torzók című munkája lesz.

Nincs párhuzam "akkor és most" között
Tamás Gáspár Miklós és Erhardt Miklós

Az 1000 korongon kiadott film terjesztésére egyelőre nem készültek fel, de a Műcsarnokban és az Örökmozó moziban biztosan kapható lesz a lemez. Kodolányi Sebestyén szerint a DVD elkészítésével saját maguknak adtak feladatot, mindenesetre „könnyebb egy már létező DVD-t terjeszteni, mint egy nemlétezőt.” Az Agitátorokkal és a további BBS-es filmekkel az Art mozi hálózatot, könyvesboltokat, múzeumokat célozzák meg. A nemzetközi forgalmazás lehetősége is szóba került, köszönhetően az angol feliratozásnak.

„Döbbenetes időszerűtlenség”

Majd a tájékoztató után sor került a meghívott vendégekkel, Tamás Gáspár Miklóssal és Erhardt Miklóssal az Agitátorok hátterének felvázolására a körülbelül 20-25 fős hallgatóság előtt, amelynek jó részét a film egykori közreműködői adták. Az Agitátorok, amely a Tanácsköztársaság paraboláját adja jórészt Sinkó Ervin Optimisták című művére épül. Ugyanakkor több akkori filozófus, ideológus, köztük Lengyel József, Lukács György, Szamuelyné Szilágyi Jolán írásaiból, visszaemlékezéseiből is felhasznál részleteket. Az 1919-es történésekkel az 1968-as eseményekre is reagáló alkotás kapcsán Tamás Gáspár Miklós, aki először látta a filmet, többek közt annak „döbbenetes időszerűtlenségét” emelte ki, és elutasított mindenféle párhuzamot az elmúlt napok utcai történései kapcsán.

Az Agitátorokból levetített részletekkel folyt BBS-Fórum végül a film epilógusával zárult, amelyben Földes „Hobó” László jellegzetes bőrkabátos Lenin-fiúként néptelen utcákon robogva teherautóra szerelt géppuskával soroz a kamerába.