A francia-német ARTE kulturális csatorna régóta szeretné műsorait a kelet-közép-európai térségbe eljuttatni. E cél megvalósításához kereste meg a strassbourgi székhelyű ARTE vezetősége a honi közszolgálati műsorszórót – tudta meg a filmhu Lázár Katalintól, a Duna Televízió  Nemzetközi Kapcsolatok Irodájának vezetőjétől. A két csatorna közötti érdembeli tárgyalások idén tavasszal kezdődtek meg, a Duna Televízió vezetése ekkor látogatott Strassbourgba.

A tavaszi egyeztetések után a két adó közötti műsorcsere a legbiztosabb. A megállapodás értelmében a Duna Televízió átvenné és feliratozva sugározná az ARTE kulturális híradójának adásait, cserébe a honi műsorszóró is külföldre viheti különböző kulturális programjait. Igaz – tette hozzá Lázár Katalin- hogy ezek pontosan mely műsorok lennének, az egyelőre nem tisztázott, a tárgyalások első szakaszában ugyanis a két csatorna csak arról egyezett meg, az ARTE mely műsorait látná viszont szívesen a Duna Televízióban. A magyar csatorna programjaiból várhatóan a szeptember végén esedékes tárgyalások alkalmával válogat az ARTE – Budapestre látogató - vezetése.

Az első közös produkció
Hasonlóképp ősszel dől majd el az első közös készítésű műsor sorsa is. A két csatorna tervei szerint a programcsere mellett a műsorszórók koprodukciójában tévéjátékok is készülnének, s az első ilyen közös munka Méhes György Kolozsvári milliomosok című, az erdélyi polgárság tündöklését és bukását bemutató családregényének 24 részesre tervezett adaptációja lehetne. Az európai uniós pénzekre is pályázó tervvel kapcsolatban Lázár Katalin elmondta, a Méhes-regényt az ARTE választotta, s a külföldi partnernek annyira megtetszett a mű, hogy a részenként félórásra szabott tévéjáték-sorozat mellett a moziváltozat leforgatását is tervbe vették.

A két csatorna együttműködésének harmadik, a távolabbi jövőre tervezett vállalkozása egy harmadik ország bevonásával megrendezendő kulturális műhelytalálkozó. Az első körben Szíriába tervezett fieszta – mint azt Lázár Katalin elmondta – több lenne egyszerű kulturális találkozónál, a két csatorna nemesebb céllal, a keresztény megbékélés elősegítésére, a „kulturális ellentétek helyett kulturális sokszínűség” jelszavával hívná életre az eseményt, ezért is esett a választásuk Szíriára, mint az évezredes kultúrák egyik nagy metszéspontjára.

Lázár Katalin a filmhunak kifejtette, az ARTE választása vélhetőleg a Duna Televízióval való hasonlatosságok miatt esett a magyar közszolgálati csatornára. Azaz az ARTE-hoz hasonlóan a Duna Televízió is alapvetően kulturális műsorszóró, s míg a leendő külföldi partner a francia-német megbékélés produktuma addig a Duna Televízió célkitűzései között a nemzeti megbékélés és a különböző nemzetiségek autonómiájának támogatása elsődleges fontosságú.