Horvátország jeles filmművészeti találkozója, a 15. spliti filmfesztivál Jancsó Miklós munkásságát méltatja – tudatta a Magyar Filmunió. A világhírű magyar filmrendező holnap este személyesen veszi át a különdíjat a fesztivál ünnepélyes megnyitóján, a díjhoz kapcsolódva az 1966-ban Cannes-ban bemutatott, majd rangos díjakkal elismert Szegénylegények című filmet tűzik műsorra. A filmművészet új törekvéseire koncentráló spliti filmszemle játékfilmjei között Pálfi György Nem vagyok a barátod című legutóbbi rendezése kel versenyre, Nagy Dénes Berlinskaya fuga című alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, Kardos Sándor A sírásó című Rilke-feldolgozása pedig a „Frame Extended” című programban lesz látható.

 

szegenylegenyek_500

Szegénylegények



Isztambulban mutatkozik be a Kaméleon

A Dél-Dunántúli Regionális Filmalap a Tursav Sinema Vakfi török filmalappal közösen Isztambulban rendezi meg szeptember 10-16. között a Magyar filmhetet, amely keretein belül bemutatásra kerül Goda Krisztina Kaméleon című szélhámosfilmje is. A magyar filmhét megrendezésére az Isztambul-Pécs-Essen Európa kulturális fővárosa eseménysorozat keretein belül jött létre. A filmhéten nyolc nagyjáték- és hat dokumentumfilm debütál a török közönség előtt melyek között olyan alkotások szerepelnek, mint Gigor Attila Nyomozó, Paczolay Béla Kalandorok és Berecki Csaba Életek éneke filmjei. Az esemény sorozat nyitó rendezvénye a Török filmhét volt Pécsett május 13-19 között.

kameleon1_500

Kaméleon



Itt vannak a Nisi Masa nyertesek

Megszületett az eredmény a Nisi Masa idei forgatókönyvíró pályázatának hazai fordulóján. A 23 európai országban meghirdetett versenyre harminc magyar pályamű érkezett. A zsűri (Alföldi Nóra, Harmi Gábor és Ruttkay Zsófia zsűrielnök) Csicskár Dávid Dzsoni és Nagy V. Gergő Dupla csilis burger című forgatókönyvét ítélte a legjobbnak, és a nemzetközi fordulóba jutásra érdemesnek. Dávid  idén kezdi meg mesterképzését az ELTE filmtudományi tanszékén, Gergő a Színház és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakos hallgatója. A nemzeti fordulókból továbbjutott forgatókönyvek közül a nemzetközi zsűri 25 művet választ ki, melyek részt vehetnek a franciaországi Moulin d'Andé- Céci írórezidencián tartandó, European Short Pitch elnevezésű, két szakaszból álló forgatókönyvfejlesztő workshopon. A workshop végén az írók mintegy harminc producer és filmforgalmazó előtt mutathatják be műveiket a koprodukciós megvalósulás reményében.

nisimasa_zsurivel_500