A kor sajátosságaként korkedvezménnyel, 16 évesen vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakára, ahol 1949-1953 között Keleti Márton osztályába járt. Osztályfőnöke meglepetésére nem a Filmgyárat, hanem az új mű-nemre nyitottan, ifjúi lelkesedéssel az akkor még nem is igen létező Televíziót választotta. (A tévé 1953-tól, még, mint a Magyar Rádió egyik osztálya működött.) Bednai úgy lett a Magyar Televízió első rendezője, hogy előtte sohasem látott még televíziós adást.

1953-1957 között a Magyar Rádió és Televízió rendezője volt, ahol kísérleti műsorokban dolgozott, az új műfajok, formai megoldások egyik megteremtőjeként kóstolgatta, próbálgatta az új műfajt. Az első hivatalos tévéadás rendezése, az 1957-es május 1-i közvetítés is az ő nevéhez fűződik. Ez a magyar televíziózás születésnapi dátuma.

1956-os szerepéről nem sokat tudni, ám tény, hogy 1957-ben elbocsátották. 1957-1968 között az Autófelszerelési Cikkek Gyárában előbb segédmunkásként, majd az Iskolai Filmintézet filmnegatív-vágójaként és világosítójaként működött.

Az 1960-as évek közepétől ismét rendezhet a Magyar Televízióban, előbb külső munkatársként, majd 1972-től belsős munkatárs, 1986-tól a Magyar Televízió Kis Színházának művészeti vezetője egészen nyugdíjba küldéséig.

Másodszori pályakezdésekor a szórakoztató műfajoknak kötelezte el magát elsősorban. Évtizedeken keresztül rendezte a szilveszteri kabaréműsorokat, a Telepódium kabaré epizódjait, a Bongo című szórakoztató és zenés sorozatot, a változó tévés korszakokban, váltakozó címekkel, de a tömegszórakoztatást választotta élethivatásául. A húsz esztendőn át megtartott Veszprémi Tévé Találkozón számtalan díjat kapott az évek során.

A többkamerás felvételek, műsorok mellett magas színvonalon készített, ha lehetősége nyílott rá, táncfilmeket is, amelyek jelentős nemzetközi sikereket arattak, akár egyedi szórakoztató filmjei, amelyek jelentős filmszakmai tudásról, illetve nemzetközi közönség-érzékenységről tettek tanúbizonyságot. E filmek közül nem egy a tévés show műfaj Cannes-jánek számító montreux-i fesztiválon is díjat nyert, megelőzve számos olasz, francia, vagy akár BBC-s alkotást.

Kitüntetései: Színház és Filmművészeti Főiskola Aranydiplomája (2003), A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2004), A Magyar Televízió Örökös Tagja (2005).