Jókai Mór Az aranyember című regényéből 1962-ben készült egy színes, szélesvásznú adaptáció. Ezt a filmet szinte mindenki látta már, azt viszont csak néhányan tudják, hogy két korábbi feldolgozás is készült a romantikus műből. Sokáig elveszettnek hitték mindkét filmet: az első Korda Sándor munkája, amely épp 100 éve készült, illetve van egy 1936-os hangosfilmváltozat is, amelyet a digitális technikának köszönhetően csak a közelmúltban sikerült láthatóvá tenni.



Az aranyember három változatáról Balogh Gyöngyi filmtörténész fog előadást tartani szeptember 4-én délután a Francia Intézetben, A szakmai filmes nap keretében számos mást előadásra is beülhetsz, megismerheted például az első magyar sci-fi történetét, a teljes programot itt találod.

Korda Sándor 100 éve készült Aranyember-feldolgozását ráadásul meg is nézheted élőzenei kísérettel szeptember 5-én este a Bazilika melletti szabadtéri vetítésen. A programajánló szerint „az eredeti helyszíneken felvett, festői igényességgel megkomponált, dekoratív képsoraiból Jókai századának levegője árad. Kordáék naivabb, gyermekibb szemmel olvasták Jókait, filmjükben hitelesebb a keleti pompa, vadregényesebb a Duna, és titokzatosabb a senki szigete, mint a későbbi változatokban.”

Szeptember 5-én reggel tízkor az Uránia moziban a 3D történetét követheted végig a 19. század közepétől napjainkig, ha beülsz Stefan Drössler, a müncheni Filmmúzeum igazgatója előadására. Megismerheted az első egészestés 3D-filmet 1947-ből, hallhatsz és láthatsz példákat az ötvenes évek Hollywoodjának 3D őrületéből, és aztán az orosz és az ázsiai kísérletezésekre is kitér.


Margaret Sullivan és James Stewart a Saroküzlet című filmben

Szeptember 8-án a Toldi moziban egy kerekasztal-beszélgetés keretében mesélnek arról a résztvevők, hogy Közép-Európa hogyan hatott Hollywoodra, mit adtak hozzá az amerikai filmhez a régiónkból Amerikába emigrált művészek. A beszélgetés mellett egy külön filmes blokkolt is szenteltek a témának a szervezők, látható lesz például a Ernst Lubitsch által rendezett Saroküzlet, melyben James Stewart magyar feliratok előterében, Budapesten keveredik romantikus kalandba.

A lista egyáltalán nem teljes, ellátogathatsz a 80 éves Szabó Istvánról szóló új kötet bemutatójára, részt vehetsz egy beszélgetésen Ingmar Bergman munkatársával, Katinka Faragóval, a további műhelyprogramokat itt találod, a filmmaraton programfüzetét pedig itt.