Idén kilencedik alkalommal, május 19-21. között tartják a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivált, mely az ország és a régió egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi tematikus rendezvénye. Célja, hogy a környezetvédelmet, valamint az élhető vidék értékeit és céljait nemzetközi alkotók szemén keresztül mutassa be az érdeklődők számára, kiemelt figyelmet fordítva az oktatásban résztvevőkre. 105 országból mintegy 1260 filmmel jelentkeztek hazai és külföldi stúdiók neves alkotói a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megrendezendő mustrára.

Az idei fő tematika a víz világa, és a Föld egyik legnagyobb gondjaként megjelenő vízprobléma. A fesztivál közleménye szerint a rendezvény célja, "hogy meghalljuk a VÍZ-HANGOKAT és hogy az általuk inspirált filmek aztán beszélgetéshullámokat és egymást alakító hangokat keltsenek. Talán még időben vagyunk, hogy minden ember megértse, mit jelent ennek a bolygónak a fenntartható vízgazdálkodás, a vizek élőhelyei, a tavak, a folyók és az óceánok."

A nemzetközi produkciókat a zsűrielnök ifj. Vitray Tamás biológus, operatőr, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, Takács Rita szerkesztő-rendező, Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező és Vladimir Blazevski macedón rendező, forgatókönyvíró díjazza, míg a Kárpát-medence természeti értékeit összegyűjtő filmeket Széll Antal természetvédelmi szakember, filmes és fotós vezetésével Németh Beatrix televíziós szerkesztő és Kátai Róbert rendező rangsorolják.

A fesztiválra a világ olyan vezető műhelyei neveztek, mint a Terra Mater Factual Studios, vagy a Marco Polo Film AG. Olyan nemzetközileg is elismert és az előző években díjazott rendezők küldték el legújabb alkotásaikat, mint Yann Sochaczewski, Mathieu Le Lay, Jan Haft és Dan Dinu. A nemzetközi filmkészítők mellett számos ismert hazai alkotó is nevezett a versenybe. A korábbi években díjazott filmesek közül többek között Szendőfi Balázs, Poroszka Magyar Zsolt, Fehér Zoltán, Kriska György, Garai Cintia és a Wildlife Messengers legújabb filmjei is megmérettetik magukat. 

A tavalyi siker után – mikor többek között általános iskolai osztályok is jelentkeztek kollektív produkcióval – az amatőr filmesek számára idén is lesz Third Eye versenyprogram. A filmek mellett rendkívül gazdag program, előadások, workshopok, interaktív programok, múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, gasztrokalandozások várják majd a fesztivál látogatóit, mind a fenntarthatóság jegyében. A rendezvény ingyenesen látogatható.  

Forrás: IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivál