Március 27-én indul a 2023-as Budapest Debut Film Forum (BDFF). A március 27. és 31. közötti esemény célja, hogy elsőfilmes rendezők és producerek bemutathassák projektjeiket, tapasztalatokat cseréljenek az európai, elsősorban visegrádi régióból érkező kollégáikkal, illetve szakmai iránymutatást kapjanak készülő projektjük sikeres megvalósításához nemzetközi mentoroktól. A mindenki számára nyitott esettanulmányok és kerekasztalbeszélgetések a koprodukciós lehetőségekről, a filmes marketingről szólnak, a szakma nemzetközileg elismert képviselőinek részvételével.

Együtt könnyebb címmel a kelet-közép-európai régió koprodukciós lehetőségeiről hallhatnak előadást az érdeklődők, ahol a kisebb piaccal rendelkező országok filmesei számára nemcsak pénzügyi szempontból, hanem forgalmazási, marketing- és közönségépítési szempontból is hasznos tanácsokat kaphatnak a régió filmintézeteinek képviselőitől. A résztvevők között lesz Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Peter Badač, a Szlovák Audiovizuális Alap vezetője és Gordan Matić a Szerb Film Központ vezetője. Az előadásokon az érdeklődők válaszokat kaphatnak arra, hogy milyen stratégiákkal segítik a finanszírozók a helyi tehetségek nemzetközi együttműködésének megszületését, vagy arra, hogyan lehet jó koprodukciós pályázatot előkészíteni. A beszélgetés moderátora Lévai Balázs.

SZAKMAI PROGRAMOK

Együtt könnyebb - Koprodukció a Közép-Kelet Európai Régióban
2023. március 30. 17.00 Budapest, Kristály Színtér

Résztvevők:
Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Peter Badač, a Szlovák Audiovizuális Alap vezetője
Gordan Matić a Szerb Film Központ vezetője.
Moderátor: Lévai Balázs

Hogyan juthat el Velencébe egy debütáló filmprojekt? - A BDFF első nyertes projektjének esettanulmánya
2023. március 28. 17.00, Kristály Színtér
Előadó:
Jakub Viktorín, producer (Az áldozat/The Victim)

A debütáló animáció kihívásai - a Műanyag Égbolt című egészestés animációs film esettanulmánya
2023. március 29. 15:45, Kristály Színtér
Előadók:
Sipos Orsolya, producer
Szabó Sarolta, rendező
Bánóczki Tibor, rendező

A nemzetközi finanszírozás és koprodukció általános keretei és működése- együttműködésben a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programmal
2023. március 29. 17:45, Kristály Színtér
Előadók:
Isabelle Wiegand, producer (A négyzet/The Square; Spencer)
Sarah Nagel, producer (A négyzet/The Square; Spencer)

A BDFF szervezői szerint az esettanulmányok mutatják be leginkább, mi a sikeres elsőfilmes koprodukció titka. Jakub Viktorín és Michal Blaško Victim című nagyjátékfilmjükkel megnyerték az első BDFF-et, most pedig Hogyan juss be Velencébe című esettanulmányon keresztül megtudhatjuk, hogyan juthat el a Velencei filmfesztiválra egy elsőfilmes, és milyen nehézségekkel jár egy koprodukció létrehozása. A film BDFF-sikere mellett a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation alumni programjában szerepelt, és a 2022-es Velencei Filmfesztiválon tartott premier előtt számos más fórumon és fejlesztői platformon is szerepelt. Az előadás kiváló példa lehet a kelet-közép-európai régió összes fiatal rendezőjének és producerének.

A debütáló animáció kihívásai címmel a Műanyag égbolt esettörténetét is megismerhetik az érdeklődők, amelynek az elkészítése valóban lehetetlen küldetésnek tűnt. Az alacsony költségvetéssel, egyedi animációs technikával készített film minden kihívás ellenére a Berlinalén debütált, és máris beválogatták további rangos fesztiválokra. Mik voltak a legfontosabb mérföldkövek és a fő kihívások? – ezeket tudhatjuk meg a producer, Sipos Orsolya és a rendezők, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta szemszögéből.

A 2022-es Budapest Debut Film Forum résztvevői / Fotó: Sivák Zsófia

A BDFF a szokásos pitchfórummal zárul március 31-én, melynek a film- és a sorozattervek is a részét képezik. Az elsőfilmes alkotók nemzetközileg elismert mentorok előtt mutatják be projektjeiket, köztük lesz Geoffroy Grison nemzetközi filmproducer és forgatókönyvíró Franciaországból, aki többek között az Arte televíziós csatornánál dolgozott; Kristoffer Rus a Paprika Studios nemzetközi produkciós cég lengyelországi vezetője, számos díjnyertes film, dokumentumfilm- és drámasorozat rendezője; a brit Paul Tyler, a Handling Ideas alapítója, évekig dolgozott a BBC-nél, valamint rangos nemzetközi partnerekkell, köztük a Velencei Biennale College Cinema, a Flanders Audiovizuális Alap (VAF)-nek; Siniša Juričić producer, az Európai Filmakadémia tagja akinek produkciós cégel – Nukleus Films – főként koprodukciókkal foglalkozik. Filmjeit számos fesztiválon díjazták, legismertebb közülük az Ilian Metev-vel közös Utolsó mentőautó Szófiában című film, amelyet a Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában mutattak be, Karlovy Vary-ban pedig fődíjat kapott.

A rendezvény programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni ezen a linken lehet.

BDFF Pitch Forum
2023. március 31. 10.00 Kristály Színtér

A pitchfórumon bemutatkozó tervek:

Játékfilmek

Lost Years (Izgubljena leta) /Szlovénia
Aron Horvath, rendező
Andraž Jerič, producer

Egy kisvárosi hivatalnok találkozik egy lánnyal, és nekivágnak, hogy megtalálják annak elveszett hátizsákját. A szerb vidéken keresztüli utazásuk során rájönnek, hogy a világ sokkal nagyobb, mint azt elképzelték.

Grammatik / Németország
Popo Fan, rendező
Julia Cöllen, producer

A gondtalan fiatal kínai Qing a németországi nyelviskolában találkozik a komoly szíriai menekült Bassammal, és a nyelvleckék során szép lassan egymásba szeretnek, ám Quing csak akkor szembesül valódi érzelmeivel, amikor Bassam nyomtalanul eltűnik.

Lady Sunshine /Magyarország
Anna Korom, rendező
Anna Szijártó, producer

Mária (55) a plasztikai sebészet rabja találkozik ifjúkori szerelmével, Kálmánnal (60), aki nem ismeri fel. Kétségbeesésében - tartva a lelepleződéstől - egyre több műtétnek veti alá magát, ám ez csak közelebb viszi a leleplezéshez.

Homeland / Csehország
Marek Čermák, rendező
Karolína Fránková, producer
Hana Blaha Šilarová, producer

Egy csapat németnek egy cseh faluban kell töltenie az éjszakát, miután a közelben elromlik a buszuk. Csak egy kis előítélet, néhány apró félreértés és közös történelem kell ahhoz, hogy a békés légkör rémálommá változzon.

Batallion Records / Románia
Ștefan Bîtu-Tudoran, rendező
Diana Caravia, producer
Ada Solomon, producer

Helyi kulturális disszidensek egy csoportja, felháborodva az iparág rossz körülményein, nyakig felfegyverkezve rontanak be Románia volt kommunista zenei stúdióiba, hogy dokumentumfilmet forgassanak a propaganda szerepéről a kommunista Románia popkultúrájában.

Sorozattervek

Cold / Litvánia
Birute Kapustinskaite, forgatókönyvíró
Arturas Voinicius, forgatókönyvíró
Greta Akcijonaite, producer

A film egy 50 éves árulástörténetet leplez le, amelyben öt ember sorsa fonódik össze a káosz közepette 1991-ben Litvániában, miközben a nemzet ellenáll a szovjet elnyomásnak.

The Uneasy Life of Wondering Comedians /Szlovákia
Peter Gärtner, forgatókönyvíró
Samuel Spišák, rendező
Milan Vojtela, producer

A fiatal lány, Lara egy színházi társasággal megszökik otthonról, hogy elkerülje a kényszerházasságot,ám a komédiások társaságában zajló burjánzó élet többet árul el neki arról, ki is ő valójában és hol vannak a gyökerei.

As If Nothing Happened / Románia
Ioana Bogdana, forgatókönyvíró
Eva Todică, forgatókönyvíró
Ada Solomon, producer

Cristina és Nana, az egymással ellentétes társadalmi hátterű legjobb barátok illegális és vérfertőző útra kifutó szerelmi története a Ceausescu romániai rezsimjének utolsó évtizedében, miközben egy sivár és kimerült társadalom bomlik fel körülöttük.

That's Why She Doesn't Ski Anymore /Lengyelország
Sonja Orlewicz-Zakrzewska, forgatókönyvíró
Magdalena Sztorc, producer

Esküvőjének napján Klaudia síbalesetet szenved, és ennek következtében elveszíti egyik szemét és új személyiséget kap. A kórházi dolgozóval, Stefániával ellopják a kórházigazgató autóját és dacolva minden következménnyel útnak indulnak.


The Adventures of a Turbo-Folk Princess /Észak-Macedónia

Andrej Volkashin, forgatókönyvíró
Petar Vlchev, forgatókönyvíró
Pece Taleski, producer
Ilija Tiricovski, producer

Miután véletlenül megmérgezi gengszter vőlegényét, az esetlen ám kedves Vaska elmenekül a pénzével, hogy megvalósítsa legnagyobb álmát, hogy popsztár legyen, az út során a ravasz, és rossz kedélyű prostituált, Eboni van a segítségére.

 Forrás: Friss Hús / Címlapkép: Budapest Debut Film Forum 2022