Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven és The Price of Salt címmel jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A később Carol címmel is kiadott regényből az Oscar-jelölt Todd Haynes készített filmet. Haynes korábban a Távol a mennyországtól, az I'm not there - Bob Dylan életei, és a Bálványrock - Velvet Goldmine című filmekkel szerzett magának nemzetközi hírnevet. A Carol a 2015-ös év egyik legvártabb alkotása volt, amelynek a világpremierje végül a világ legrangosabb filmfesztiválján, az 'A' kategóriás cannes-i seregszemlén volt. Rooney Mara végül a legjobb színésznő díjjal távozott Cannes-ból, és azóta az alkotás nemcsak számos kritikusi szervezetnél lett az év legjobb filmje, de folyamatosan díjazzák szereplőit és alkotóit.

A Carol többek között a new york-i és torontói kritikusok szerint is az év filmje, new york-i, bostoni, torontói kritikusok az év rendezőjének választották meg Todd Haynes-t, számos helyen díjazták a film két színésznőjét, Cate Blanchett-et és Rooney Marát, a forgatókönyvet, valamint a film ötvenes éveket megidéző jelmezeit és látványát.

A két Oscar-díjas Cate Blanchett a szakma szerint élete eddigi egyik legjobb alakítását nyújtja, és nem tartják kizártnak, hogy szerepéért harmadszor is elnyerje az aranyszobrocskát. Ez eddig csak Katherine Hepburnnek és Mery Streepnek sikerült a filmtörténetben a színésznők között.

A Carol mellett a Vertigo Média forgalmazza a díjszezon két másik siker várományosát is. A szoba, Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének filmfeldolgozása, amelyet három Golden Globe-díjra jelöltek (legjobb dráma, legjobb drámai színésznő, legjobb forgatókönyv) és a főszereplő Brie Larson-t jelenleg az Oscar-díj favoritjának tartják a színésznők között. A szoba január 28-tól látható a magyar mozikban. Frissen Európai Filmdíjat nyert az Amy - Az Amy Winehouse-sztori, amely a dokumentumfilmek között tucatnyi díjat nyert az elmúlt hetekben és az Oscar-díj elsőszámú esélyese kategóriájában.

A Carol február 11-től látható országszerte a hazai mozikban, magyar forgalmazója a Vertigo Média.