A Saul fia májusi világpremierje alkalmával a 68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában elnyerte a nagydíjat (Grand Prix), a filmkritikusok nemzetközi szövetsége FIPRESCI díját, a Francois Chalais-díjat, továbbá Zányi Tamás a legjobb hangmérnök Vulcain díját. A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével a Filmalap által megbízott párizsi székhelyű Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiát Cannes-ban, köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak. Nemes Jeles László filmje mától látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet az Oscar-díjak legjobb idegennyelvű film kategóriájába, amelyek 2014. október 1 - 2015. szeptember 30. között jelennek meg a hazai moziforgalmazásban.
Az Oscar-díjra nevező bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja - Goda Kriszta, Havas Ágnes, Kálmán András, Kovács András Bálint, Andy Vajna - mellett Deák Krisztina filmrendező és Máthé Tibor operatőr foglalt helyet. A héttagú bizottság egyhangúan döntött.

saul fia 600

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2016. január 14-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 28-án immár 88. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

A Saul fia című filmet 321.6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)