Németh Gábor Péter a Filmszemlén
Gerő Péter, a díj egyik ötletgazdája elmondta, hogy játékfilmet nem akartak díjazni, a zsűri inkább a dokumentumfilmekre és a kisjátékfilmekre fektette a hangsúlyt, és a „népszerű tudományos” filmeket is mellőzték. Minden egyes szemlefilmet csak a Magyar Filmművészek Szövetsége által delegált zsűritagok láttak, így az általuk előválogatott anyag képezte a későbbi válogatás tárgyát. A Fehér György-díjat olyan színházi vagy filmes szakember kaphatja, aki maga is alkotó, és Fehér György szellemiségéhez méltó eredeti alkotást hoz létre, vagy egy különleges mű létrehozását meghatározó módon segíti elő. Az elismerés végül Németh Gábor Péter markát ütötte, akinek Végállomások című dokumentumfilmje szoros versenyben utasította maga mögé Buvári Tamás Kivégzés című kisjátékfilmjét.

A film bosnyák menekülteket mutat be, akik ’93 óta Magyarországon rekedtek, mikor a háború elől egy elmegyógyintézetből hazánkba menekítették őket. Németh Gábor Pétert Zolnay Pál hatása indította el a filmezés felé. A fiatal rendező Zachar Balázs minisztériumi főosztályvezetőtől vehette át a díjat – Müller Árpád festőművész alkotását. A „kihunyni nem akaró cigarettát” és egy (fél) hölgyet ábrázoló festményt Fehér György munkássága ihlette. Gerő Péter elmondta, hogy azért döntöttek úgy, hogy az alkotók munkáit minden évben egy-egy Fehér Györgyöt idéző Müller Árpád festménnyel jutalmazzák, hogy az emlékeztesse őket, „milyen erkölcsiséget és elszántságot kíván ez a mesterség”.
A díj átadását követően a jelenlévők egy rövid részletett láthattak Németh Gábor Péter filmjéből, amit a Hat bagatell vetítése követett. A 70-es évek főiskolásainak vizsgafilmjeiből összevágott anyagot Jeles András, Bódy Gábor, Wilt Pál, Tarr Béla, Fehér György és Dárday István dokumentarista munkáiból állította össze a Mozgókép Innovációs Társulás.
(1972)

FILMEK


Édes otthon 1999.
Ki tud többet Kádár Jánosról - Vetélkedő Kazincbarcikán 2000.
Másik Magyar Válogatott (film a Magyar Cigány fociválogatottról) 2001.
Világbajnok dokumentumfilm  2002.
Elszakítva  dokumentumfilm  2002.
Gyertyaláng dokumentumfilm  2003.
A Fekete portré Fekete János bankárról 2004.
Végállomások 2005.

Az 1999. évi Egyetemisták és Főiskolások Nemzetközi filmszemléjén, az Érintőn, Édes otthon című filmem a legjobb dokumentumfilm díját kapta.
   
A 31. Magyar Filmszemlén a versenyben szereplő Pol Pot megye punkjai című film riportere, és Kövessy Róbert mellett társrendezője voltam.

A 34. Magyar Filmszemlén Világbajnok című filmem versenyfilm volt a dokumentumfilm kategóriában. Ugyanez a film a 2003 -as Mediawave – Fényírók fesztiválján a legjobb video dokumentumfilm díját kapta.

A 35. Magyar Filmszemlén Elszakítva című filmem vesenyfilm volt dokumentumfilm kategóriában.

Gyertyaláng című munkám bekerült a 2004. Mediawave-Fényírók fesztiváljának nemzetközi versenyprogramjába.

A 36. Magyar Filmszemlén A Fekete című portréfilm versenyben volt dokumentumfilm kategóriában.

Legutóbb a Végállomások című filmet készítettem el, mely a délszláv háború alatt Magyarországra került boszniai kisváros elmeosztályának ápoltjainak hányatott sorsát mutatja be.