Sem Hutlassa, sem Antal Nimród nem kísérte el a filmet Chicagóba, a rendező az év végéig Los Angelesben tartózkodik. „Még Cannes-ban szerződést kötött egy ügynökséggel. Andrew Herwitz, egy független sales agent, olvasta a Variety kritikát, ami még a szemlés bemutató után készült. Megnézte a filmet, és egyből mondta, hogy kell neki.” A Kontrollt végül egy független forgalmazó a ThinkFilm vette meg az Egyesült Államokban, ők mutatják majd be Szabó István új filmjét, a Csodálatos Júliát is. A cég honlapján található információ szerint a Kontroll amerikai bemutatójára 2005. első negyedében kerül majd sor. „Megvárják, hogy teljesít a fesztiválokon, és ennek megfelelően indítják majd el a mozikban. Az mindenféleképpen jó, ha Nimród kint van. Ez nem befolyásolja a mi viszonyunkat, hiszen Amerikában nem sok hasznát venné egy magyar producernek. Ezzel párhuzamosan gondolkodunk egy újabb közös filmen is, de forgatókönyvig még nem jutott el a dolog.”

Hutlassa megítélése szerint a chicagói fődíj mindenképpen nagyon fontos, különösen az Oscar-jelölés miatt. „Amellett, hogy jó érzés, és komoly elismerés Nimródnak, a díjnak most nagy hírértéke is van. A fontos szakmai lapokban meg fog jelenni, és így eljut az Amerikai Filmakadémia tagjaihoz.” Az Oscar-nevezés mellett a Golden Globe-jelölőknek is tartottak már vetítést a filmből, és az év vége felé hozza nyilvánosságra az Európai Filmakadémia is a jelöltek listáját. Itt szintén a Csodálatos Júlia és a Kontroll van versenyben. Antal filmjét eddig olasz, angol, német és román forgalmazók vették meg, továbbá a produkció aláírás előtt áll egy skandináv és egy lengyel céggel is. Mozikba még nem került a film, egyelőre fesztiválokon találkozhat vele a külföldi közönség.

„Nehéz megítélni, hogy milyen nézettséget ér majd el külföldön a Kontroll. Ezt maga a forgalmazó sem tudja. Meg persze nagyban függ attól, hogy milyen további eredmények jönnek. Itthon is úgy sikerült a 250 ezres határt átlépni, hogy folyamatosan jöttek az újabb hírek a filmről, hogy milyen sikereket ért el. Eddig mindenképpen a cannes-i díj tekinthető a legnagyobb eredménynek, tulajdonképpen ez indította be a nemzetközi szereplést.”

Hutlassa más filmtervekkel is foglalkozik, de ezek még kezdeti stádiumban vannak. „Sok a dolog a Kontrollal, az időm nagy részét még mindig ez viszi el”, mondta el a producer.