Szeptember 3-án este, az Olasz Kultúrintézetben tartott megnyitót követően másnap kora délután kezdődik a versenyprogram a Puskin mozi Amarcord termében, melyet esténként a Puskin Körhinta termében ismétlő vetítéseken lehet majd újra nézni, vidéki helyszín pedig ezúttal is a szentendrei P’art mozi lesz. Az Olasz Kultúrintézetben minden este lesznek kísérőprogramok sorrendben portugál, olasz és egy kanadai rövidfilm válogatással, szombaton pedig egy workshop bemutató mellett a panoráma vetítések kerülnek itt megrendezésre az esti díjkiosztó előtt. A fesztivál közepén ugyanitt kerül majd megrendezésre az NMHH Médiatudatosság Konferencia melyre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A tavaszi határidőre ismét közel ezer rövidfilmet neveztek a világ minden tájáról, melyet az idén kibővített előzsűri, Galambos Levente koordinálásában válogatott végig, a többiek: Laky Anna Dóra, Balla Bertalan, Korom Dávid, Gulyás Lilla, Tánczos Tímea, Debreczeni Zoltán, Varga Ádám, Tordai Beatrix, Ladányi Ádám, Matyovszki Benedek, Ratter Réka, Gergely Zoltán. 48 rövidfilmet választottak versenybe 19 országból, amelyet ezúttal 9 blokkban láthat majd a közönség, kategóriánkénti bontásban 31 fikciós, 10 animációs és 7 kísérleti filmmel. A 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett Diákzsűribe ezúttal Stampf Ádám (METU), Kapás Tibor (ELTE), Karim Hema (SZFE) valamint Lazin Damján MOME kapott meghívást.

Behatolás 

A nemzetközi zsűribe ismét elfogadta a felkérést Bak Zsuzsanna, megyei Prima-díjas író, rendező és dramaturg, egyetemi oktató, Alexa Rodrigues, portugál színésznő és a Shortcutz Amsterdam fesztivál vezetője, a skót Paul Bruce, az Edinborough-i Rövidfilmfesztivál igazgatója, és Wolfgang Leis, a fesztivál állandó zsűritagja. Esténként velük lehet majd értekezni a nyilvános zsűri konzultációkon, melyre valamennyi versenyben lévő magyar alkotó is hivatalos. Ők fognak dönteni a kiosztásra kerülő 3 fő-, és 6 kategória díjról valamint az idén már háromszor 500.000,- forintos különdíjról.

A nemzetközi versenyprogramban lesz például a Crack of Dawn című 2023-ban diák Oscar-jelölést kapott alkotás, amely egy film egy széteső házról, a benne élő emberek sorsáról, az elszigeteltség gondolatáról és a kíváncsiság hajtóerejéről. Személyesen kíséri el Budapestre, sokszoros díjazott Benzina/Gasoline című kisfilmjét alkotó társaival az olasz Daniel Daquino. Látható lesz a 2023-as Cannes-i fesztiválon különdíjas izlandi Fár/Behatolás című rövid, amely Gunnur Martinsdóttir Schlüter alkotása, és a francia Marie-Lola Terver fikciós filmje a The Mysterious Adventures of Claude Conseil is. 

Bye Bye Turtle

A Berlinale rövidfilmes programjában szerepelt francia/török Bye Bye Turtle, Selin Oksuzoglu rendezése, mely a Cineuropa szerint: „egy csodálatos történet egy fiatal lány és egy fiatal nő sorsdöntő találkozásáról.” A magyar animáció hagyományaihoz híven ismét kiváló alkotásokkal érkeztek a fiatalok, ilyen Kühnel-Szabó Anita: Apád című filmjét vagy a visszatérő versenyző Tóth Luca Vegan Mayo című animációját. Egy nehézségekkel küzdő család életébe nyerünk bepillantást Demeter Hunor Cukormáz című rövidfilmjében, és látható lesz Karácsony Péter A kis hatalmasok című filmje, amely sorban hódítja meg a különböző fesztiválokat világszerte.

Nagy Kálmán amatőr kisfilmesként kezdte, majd Az utca másik vége című bécsi filmakadémiás diplomafilmjével tavaly elnyerte a berlini FIRST STEPS AWARD Legjobb kisjátékfilm díját, de műsoron lesz a cseh kísérleti film 3MWh is Marie-Magdalena Kochová rendezésében, valamint egy finn animáció, a Bright White Light a Henna Valkky, Erik Lehtola alkotópárostól.

Apád

A BuSho Fesztiválon valamennyi alkotás eredeti nyelven angol felirattal látható, és csak a versenyfilm vetítésekre kell jegyet váltani a helyszínen vagy elővételben online a Puskin oldalán. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, megnyitó, szeptember 3. kedd 19:00 órakor, díjkiosztó szeptember 7. este ugyanott, minden további részlet a fesztivál hivatalos oldalán található.

Címlapon: Bright White Light / Forrás: BuSho