Sajnos a film témája sokkal aktuálisabb, mint azt a legtöbben gondolnák. Sokkoló adat, hogy az Európai Unióban azonosított magyar nemzetiségű, szexuális célú emberkereskedelem-áldozatoknak 64% gyerek, ráadásul a gyerek áldozatok 7,4 százaléka pedig 11 évnél fiatalabb. Az összes Európai Unióban regisztrált emberkereskedelem-áldozat közül a legtöbben magyar nemzetiségűek. Mélyszegénység, roma származás, állami gondozás mindegyik kockázati faktor a gyerekek szexuális kizsákmányolásában. (Forrás ECPAT és a Hintalovon Alapítvány országjelentése)

Az egyesületek célja a film elkészítésével, hogy társadalmi párbeszéd bontakozzon ki annak érdekében, hogy változást érjenek el ezekben a riasztó számokban.

A Válaszúton egy fikciós történet, de a forgatókönyvet szakértőkkel közösen, valós eseményeket feldolgozva készítették el. A filmnek külön érdekessége, hogy a főszereplő lány valóban családok átmeneti otthonában élt a forgatás idején. Ez azért is fontos, mert a kutatások szerint az intézményi keretek között élő gyermekek vannak ebből a szempontból a legnagyobb veszélyben.

Férfi főszereplője (Deni) a börtönből szabadulva a családjánál keres menedéket, amit kihasználva a strichelésből élő nevelőapja, egy lány beszervezésével bízza meg őt. Ez a „munka” hozhatja meg az áhított érvényesülést számára a családban.

A történet számos kérdést vet fel: Mi van azokkal a lányokkal, akik intézetben nőnek fel, mennyire veszélyeztetettek? Van-e esélyük elkerülni az áldozattá válást? Egyáltalán kik az áldozatok? Csak a lányok? Vagy akár a családi normákat követő fiúk is? És egyáltalán azok a normák milyenek lehetnek, amit egy futtatásából élő apa determinál a családtagjai részére?

A Válaszúton az Életrevaló Karitatív Egyesület és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület koprodukciójában, az Önismereti Filmes Műhely keretében, széleskörű társadalmi összefogás eredményeként készülhetett el (támogatói között nemcsak vállalatok és önkormányzatok, hanem magánszemélyek is voltak). 

A film szerepeiben Farkas Franciska, Kozma Károly, Gréczi Jázmin, Pászik Cristopher és Zsákai Eszmeralda láthatók. A film forgatókönyvírója, rendezője és vágója Chilton Flóra, operatőre Hejüsz Betti, zeneszerzője Jérôme Li-Thiao-Té, gyártásvezetője Tóth Bálint.

A Válaszúton az RTL új előfizetéses streaming platformján, az RTL+-on is elérhető lesz.

Összekapcsolni a szociális jelenlétet a filmkészítéssel

Az Önismereti Filmes Műhely két civil szervezet, az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesült közös projektje, amit 2016 óta visznek el átmeneti- és nevelőotthonokba. Az ÖFM keretén belül több videoklip és kisfilm is készült, az idén bemutatott Válaszúton hazai és nemzetközi filmfesztiválokra is eljutott, és már tervben van a következő. A Műhely működéséről Tóth Bálint, a program szervezője mesélt, a Válaszúton rendezőjével és operatőrével, Chilton Flórával és Hejüsz Bettinával pedig a forgatás körülményeiről, a gyerekekkel való munkáról és önismeretről beszélgettünk.

Forrás: Északi Támpont Alapítvány