A 9. Malter Filmfesztivál első helyezettje Schwechtje Mihály Ballagási cipő című alkotása, melyben egy lány érettségire készül, a ballagáshoz pedig szüksége lenne egy új cipőre. Apja nem hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni, hogy az ünnepi cipő megfelelő legyen. A lány elmegy az apja munkahelyére a pénzért, ahol véletlen szemtanúja lesz egy olyan esetnek, amely miatt hirtelen más fénytörésbe kerül az eddig gondtalan kamasz élete.

A második hely Karácsony Péter Lesen című filmjéé lett, melyben a címhez méltóan két vadász ül a lesen, közben pedig a legabszurdabb események kezdenek történni körülöttük, megpsékelve jó adat bűnüggyel. A fesztivál harmadik helyezett alkotása Konkol Máté Budapest, zárt város című kisfilmje, melyben egy magyar tinédzser fiú viszi sétára brit barátját Budapesten, egy underground klubban azonban a fiúnak szembe kell néznie saját érzéseivel.

 Karácsony Péter: Lesen

Az első három helyezett videókazettákat megformáló díjakat vehetett át, amelyeket Szabó Károly képzőművész készítette, ezen kívül 500 ezer forint összdíjazásban részesültek Debrecen önkormányzatának felajánlásával.

A Malter zsűrije különdíjjal jutalmazta Pinczés Dávid Imposztor című filmjét, mely már megtekinthető online is, főszerepben egy önmagával elégedetlen csillagászprofesszorral. A csillagász egy hegyen lévő csillagvizsgálóban tervezi átvészelni az estét, mikor váratlan látogató zavarja meg, aki bár vibrálóan idegesítő, talán épp ő segíthet a professzornak új megvilágításba helyeznie vizsgálódása valódi tárgyát: saját magát.

A Médiacentrum Debrecen díját Dóczé Péter Nagykorú felügyelete mellett című filmje kapta, mely a közönség kedvence is lett. Gábor, az elvált apa 8 éves fiával tölti a délutánt. Miközben a férfi megpróbál kapcsolatba lépni a fiával, szembe kell néznie saját és volt felesége múltbeli hibáival.

Dóczé Péter: Nagykorú felügyelete mellett

A Campus Rádió Venczel Zsolt Akarsz-e játszani? című alkotásának adta a díját. A főszereplő Misi egy zárt intézet rabjaként él emlékek nélkül. Egy nap megismeri Julit, és kiderül, hogy a viszonyuk régre vezet vissza. A fiú próbál a lány segítségével közelebb kerülni az emlékeihez, és megérteni hol vannak és miért. Juli igyekszik felbújtani Misit, hogy szökjenek meg, de vajon bízhat-e a lányban?

A debreceni Apolló mozi Chilton Flóra Nefelejcs című filmjét díjazta. A filmben egy kora nyári délután Ilona elmegy otthonról, hogy virágot vigyen szeretett férje sírjára negyvenhetedik házassági évfordulójuk alkalmából. Demenciája miatt azonban egyre jobban eltéved a nyüzsgő nagyvárosban.

Chilton Flóra: Nefelejcs

A Hajdú-bihari Napló különdíját az Elmegyek című mozi kapta, Gál András rendezésében. A főhős Kata épp úton van, hogy először találkozzon barátja szüleivel, de nem biztos abban, hogy készen áll a kapcsolatukat a következő szintre emelni. Ahhoz, hogy mindezt végiggondolja, szüksége van egy napra, hogy kiszabaduljon a hétköznapokból.

A Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatói és hallgatói díját Reszeli-Soós András Café Marylin című alkotása kapta, melyben az ország egyik legnépszerűbb szinkronhangját titokzatos esti találkozóra hívják egy kávézóba. A Lesen még egy díjat bezsebelt, az Alföld Televízió díját is hazavihette.

Forrás: Malter Filmfesztivál