A Berni követ, a Félvilág és a Szabadság - különjárat című filmek vetítési jogait Benkő Levente izraeli magyar nagykövet, Lajos Tamás, a filmek producere, Köbli Norbert, forgatókönyvíró, Kollarik Tamás, az NMHH tagja, a Mecenatúra program koordinátora és Berényi László kulturális attasé adta át Tel-Avivban Sarah Gaonnak, az izraeli köztévé beszerzési igazgatójának.

A forgatókönyvíró személye mellett közös vonás mindhárom filmben, hogy a magyar történelem egy-egy elfeldett, ugyanakkor izgalmas története inspirálta az alkotókat. A Kulka János, Szabó Kimmel Tamás és Kádas József főszereplésével készült A berni követ megtörtént eseményeket dolgoz fel. Szász Attila 2014-es filmje az 1958-as berni túszdráma történetét meséli el feszült thriller formájában.

Szász Attila: A berni követ

Szintén Szász Attila nevéhez fűződik a 2015-ös Félvilág, amelyben Döbrösi Laura, Gryllus Dorka, Kovács Patrícia és Kulka János keltik életre az 1910-es évek egy hírdhedt bűnesete, a Mágnás Elza-gyilkosság előzményeit. A 2015-ös Szabadság - Különjárat Fazakas Péter munkája. Az 1956-ban játszódó filmben három magyar fiatal (Varju Kálmán, Tenki Réka és Lengyel Ferenc) próbál meg légi úton disszidálni az országból. 

"A felajánlás jól illeszkedik ahhoz a magyar kormányzati törekvéshez, amely a kultúrdiplomácia eszközeivel is közelebb kívánja hozni az izraeliekhez Magyarországot" - mondta el Benkő Levente, aki hozzátette: ebben a szellemben zajlik az idén első alkalommal megrendezett - és komoly izraeli médiaérdeklődés által kísért - magyar kulturális évad is, amelynek keretében vasárnap magyar filmhét kezdődött Izraelben. A filmhetet a Kertész Mihály amerikai magyar rendező életéről szóló Curtis című film nyította, bővebben itt írtunk az eseményről.

A magyar küldötség izraeli vendéglátóikkal (Fotó: MTI/Kallos Bea)

"A filmeket a magyar állam és a gyártó csapat ingyenesen bocsátja az izraeli partner rendelkezésére, bízva abban, hogy a filmek megtekintése az izraeli tévénézők számára is felejthetetlen élményt jelent majd, és közelebb hozza szívükhöz Magyarországot" - indokolta Kollarik Tamás az Izraelnek felajánlott ajándékot.

Lajos Tamás a sorsfordító történelmi eseményekről és azokról a "kisemberekről" beszélt, akiket a történelem viharai az események szereplőivé, sőt azok alakítóivá tettek. Elmondta, hogy alkotótársaival közös célja ezeknek a számukra érdekes és fontos történeteknek az eljuttatása minél több nézőhöz, hogy ezáltal szórakoztató formában emlékeztessenek a múltra. A diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 30. évfordulóját emlékezetessé tevő kulturális évadban több mint hét hónapon át, március 15. és október 23. között több mint ötven magyar kulturális programot kínálnak.

Forrás: MTI / Borítókép: Félvilág