A Színház- és Filmművészeti Egyetem hét nagy múltú európai egyetem rektorát és vezető munkatársait fogadta november 5-7. között. A brit, norvég, cseh, szlovák, lengyel, ír, észt és magyar egyetemi oktatók induló, közös ERASMUS+ programjukról egyeztettek, és lefektették a 2014-17. közötti időszakra vonatkozó szakmai együttműködés alapjait.

M. Tóth Géza, az SZFE rektora szerint a felsőoktatási intézmények akkor teljesítik küldetésüket, ha ellátják regionális katalizátor szerepüket is. A nemzetközi beágyazottság növelése érdekében az SZFE a projekt keretében több angol nyelvű képzés kidolgozásába kezd.

Az egyetem célja a hagyományos felsőoktatási önkép kreatív újraértelmezése. Az egyetemek oktatói a projekt során az operatőr- és bábművész képzés valamint az alkalmazott színház területen fejlesztik ki egy-egy MA program képzési tervét, miközben fontos információkat gyűjtenek egymás működéséről, és kölcsönösen tanulnak egymástól - mind az egyes szakterületeket, mind a közös európai értékeket illetően. Az új oktatási módszereket és tartalmakat egyébként tesztképzések formájában is kipróbálják majd. Az együttműködés eredményeként a hallgatók mesterképzésük egy részét a közösen előállított kurzusok keretében külföldi egyetemeken folytathatják.

3lay

Balról jobbra a brit, norvég cseh, lengyel és szlovák partnerek (Fotó: SZFE)

 „A Three Layers of Telling a Story projekt a legnevesebb bábos, operatőr és alkalmazott színházi egyetemi képzéseket fogja össze azzal a céllal, hogy 2017-re együtt indítsunk az eltérő társadalmi tapasztalatainkra, de közös európai tradíciónkra épülő új nemzetközi képzéseket” – mondja Jákfalvi Magdolna, az SZFE rektorhelyettese.

Az SZFE rektora továbbá hozzátette: „A cél az, hogy Budapesten továbbra is világszínvonalú legyen a színház- és filmművészeti képzés, és az egyetem továbbra is európai minőségű szolgáltatásokat kínáljon”.

A projekt keretében két nemzetközi konferencia is megrendezésre kerül, melyeken a partnerintézmények oktatói osztják meg kutatásaik eredményét a művészeti felsőoktatás jelenéről és jövőjéről, a konferencián elhangzottak kiadvány formájában is elérhetők lesznek.