2020. 03. 12. filmhu

Hol mozizhatunk a veszélyhelyzet idején?

Mutatjuk, mi a helyzet a fővárosi mozikkal

A koronavírus terjedése miatt országos veszélyhelyzetet hirdetett a kormány – szerdán rendeletben tiltották meg a 100 résztvevőnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását, ez pedig a mozikat is érinti. Csakhogy a bejelentés nem tisztázta pontosan, hogyan kell értelmezni ezt a száz főt, például vonatkozik-e a korlátozás azokra termekre is, amelyek ennél kevesebb nézőt tudnak befogadni. Ma már tisztábban látható a helyzet, ezért összeszedtük, hogyan reagálnak a fővárosi mozik, és hová mehetünk az elkövetkező hetekben (saját felelősségünkre) filmet nézni.

A legnagyobb országos mozihálózat, a Cinema City csütörtök délelőtt jelentette be, hogy a hozzátartozó mozik (például a budapesti Westend, Alle, Mammut vagy Aréna plázákban található multiplexek) korlátozásokkal, de továbbra is látogathatók lesznek – egy előadásra maximálisan csak 99 jegyet adnak majd el. A fertőzés megelőzésére már korábban foganatosították az intézkedéseket: “Mindegyik fővárosi és vidéki mozi termeinek, közösségi tereinek, a nézők és munkatársak által használt helyszínek rendszeres fertőtlenítése, minden dolgozó tájékoztatása az alapos kézmosás szabályairól, a gyakran használt felületek folyamatos tisztítása”- írták a Facebookon.

A Pólus Mozi és a Sugár Mozi is honlapján jelezte, hogy maximum 100 nézővel ezentúl is menni fognak az előadások, valamint a higiéniai feltételeket is biztosítják - hasonlan járnak el a Mimozink-hoz tartozó óbudai EuroCenterben és a Lurdy Házban található mozikban is. A MOM Parkban a CinemaPink maximum 100 fős vetítésekkel csütörtökön még biztosan nyitva tart, a továbbiakról a mai nap folyamán döntenek. Az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján arról tájékoztatnak, hogy a csütörtöki vetítések elmaradnak, a jegyek visszaváltásáról és a továbbiakról információkat későbbre ígérnek.

A kisebb fővárosi mozik közül az Art+Cinema tette közzé elsőként, hogy 100 főig a mozi és a kávézó rész is várja a vendégeket a megszokott nyitvatartás szerint. Az egyébként is maximum csak 100 főt befogadni képes Bem Mozi szintén a közösségi oldalán jelentette be, hogy továbbra is megtartják a vetítéseket a "lehető legmagasabb higiéniai feltételek megteremtésével látogatók és munkatársak részére". A Premier Kultcafé moziterme zárva fog tartani, de kávézókén tovább üzemel. 

FRISSÍTÉS 1:

A Cirkó-Gejzír mozi közleményben jelezte, hogy péntektől meghatározatlan időre szüneteltetik a nyitva tartást:

Bár a mozi befogadóképessége alapján egyelőre nem kellene bezárnunk, a járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy gondoljuk, mégis az a felelős döntés, ha a meghirdetett vetítéseinket nem tartjuk meg a következő időszakban. Ezért a március 13-ára és az az utáni napokra tervezett előadások bizonytalan ideig elmaradnak. Nézőink és kollégáink, valamint mindannyiunk környezetének egészsége érdekében hoztuk meg döntésünket, és a hasonló intézményeket ugyanerre bátorítjuk a veszélyek minimalizálását célul kitűzve. Reméljük, hogy minél hamarabb értesíthetjük a közönséget az újranyitásról: a híreket honlapunkon és Facebook-oldalunkon keresztül kommunikáljuk majd. A már megváltott jegyeket visszatérítjük

FRISSÍTÉS 2:

A Budapest Filmtől megtudtuk, hogy az Art-Mozi hálózat szünetelteti a vetítéseket és az egyéb programokat az általa üzemeltetett hat fővárosi moziban (Corvin, Puskin, Toldi, Tabán, Kino, Művész). Liszka Tamás vezérigazgatót telefonon sikerült elérnünk, a részleteket ebben a cikkben foglaltuk össze.

 

A borítókép csak illusztráció (Fotó: Cinema City) 

Még több magazin

magazin

Julia Roberts és Gary Oldman segít át a decemberi hajtáson

Streamingajánló december elejére

Jön az év egyik legkülönlegesebb fesztiválfilmje, az argentin The Delinquents, Julia Roberts kibertámadás áldozata lesz, Gary Oldman pedig tovább…

tovább

magazin

Az anyaság dilemmája háromszor – A világ eredete forgatásán jártunk

Budapest, Berlin, Párizs és három nő

Nagy Borbála első nagyjátékfilmje, A világ eredete egy progresszív, 1866-ban készült festmény, a francia Gustave Courbet alkotása után kapta a címét…

tovább
 
hirdetés

Mesterjátszma

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. Tóth Barnabás látványos pszichothrillert rendezett, melyben a szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást.

Filmhu podcast #76: Tóth Barnabás

Váradi Gergely: Péterfy Borival jó élmény bunyózni

„Az biztos, hogy a sakkban és az életben is a legtöbb a paraszt" - Itt a Mesterjátszma előzetese

a teljes dosszié

Elfogy a levegő

Az év egyik legnagyobb nemzetközi karrierjét befutó magyar filmje, Torontóban debütált, azóta sorra hozza el a díjakat különböző fesztiválokról. A megtörtént eseményekből kiinduló dráma főszereplője egy irodalomtanár, aki egyre nagyobb bajba kerül, miután az órán egy olyan filmet ajánlott, ami bemutatja a két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatát.

Krasznahorkai Ágnes: Hozzá kellett szoknom az intézményes tanrendhez

Méhkasba nyúl, aki kiáll magáért egy kisvárosi iskolában

„Ebben a hivatásban nem tudsz nem küzdeni" – Az Elfogy a levegő stábja Torontóban

a teljes dosszié
 
hirdetés

Magyarázat mindenre

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje nyerte Velencében az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a "Legjobb film" díját. A Magyarázat mindenre összetett, sokszínű, fojtogató hangulatú társadalmi tabló a bipoláris Magyarországról, a szabadságvágy és az otthon iránti szeretet, a kölcsönös megértés utáni vágy szívből jövő megnyilvánulása.

Filmhu podcast #74: Reisz Gábor

Reisz Gáborra még sosem voltak olyan sokan kíváncsiak a moziban, mint most

Znamenák István: Mindegy, mi a szorítás, ha nem kapunk levegőt

a teljes dosszié
 

- Meg kell ölni Batmant.
- Akkor eddig miért nem tetted meg?
- Ha valamiben jó vagy, ne csináld ingyen.

A sötét lovag

Oszd meg! Az összes idézet