A fanyar humorú, különös apa-lány kapcsolatot bemutató kanadai Curling, a kamaszok univerzális problémáit kivételes lélektani pontossággal ábrázoló iráni Esős évszakok és a jó útra térés lehetőségének vagy lehetetlenségének kérdését felvető svéd Vadember mellett olyan filmek szerepelnek a 18. Titanic filmfesztivál versenyprogramjában, mint az Olivier Assayas rendezte Carlos, amely a Sakál néven hírhedtté vált nemzetközi forradalmár történetét mondja el, a Haru utazása, amelyben Kobayashi Masahiro rendező egy fiatal lány és nagyapja kapcsolatán keresztül mesél olyan ősi japán értékekről, mint az elfogadás képessége és a család iránt érzett felelősség, vagy A ház című szlovák alkotás, Zuzana Liová filmje, amelynek generációs konfliktusaiban a Kelet-Európára jellemző radikális társadalmi átalakulás feldolgozásának nehézségei jelennek meg. A legjobbnak ítélt alkotás címére pályázik a magyar koprodukcióban készült Ölésre ítélve is, Jerzy Skolimowski politikai thrillerbe oltott egzisztencialista drámája, amelyben egy tálib felkelő menekül az őt üldöző amerikai katonák elől. A Felperzselt föld című, Oscar-díjra is jelölt kanadai film azonban végül sajnos kimaradt a versenyprogramból.

 

haru_utazasa_500

Haru utazása


A Hullámtörők díjat a háromfős nemzetközi zsűri ítéli oda az általuk legjobbnak vélt alkotásnak.

A zsűri tagjai:

ELLIOT GROVE, zsűrielnök
A kanadai származású filmproducer alapította a Raindance Filmfesztivalt 1993-ban, a British Independent Filmdíjat 1998-ban, és a Raindance.tv-t, Európa legnagyobb filmmegosztó portálját  2007-ben. Grove több mint 150 rövidfilm és 5 nagyjátékfilm producere. Tanít Angliaban, az Egyesült államokban, Kanadában, Japánban és Európa több országában. Híres Lo-to-No Budget Filmmaking kurzusain olyan sikeres filmkészítők vettek részt pályájuk elején, mint Christopher Nolan vagy Guy Ritchie. Három filmgyártási témájú könyve jelent meg: Raindance Writer’s Lab; Raindance Producer’s Lab és 130 Projects to Get You Into Filmmaking. Első regényét 2011-ben fogják kiadni.

grove_500


ESTHER ROTS
1972-ben született Groenloban, Hollandiában. Az arnhemi Képzőművészeti Akadémián, majd az amsterdami Holland Filmakadémián tanult. Rövidfilmjei számos díjat nyertek, ezek közül kettőt a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos rövidfilmes programjában mutattak be (Speel met me, 2002; Ik ontspruit, 2003). Első nagyjátékfilmjét, A bőrön is áthatolt a 2009-es Berlinale Forum szekciójában mutatták be, majd 2010-ben elnyerte a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját.

rots_500


PATAKI ÁGI
A hetvenes években Magyarország legismertebb fotómodellje volt. Az 1993-ban alapított Filmpartners produkciós cég keretein belül olyan nagy sikerű magyar filmek elkészítésében vett részt producerként, mint az Üvegtigris-trilógia, a Fehér tenyér, az Overnight, a Delta, a Bibliotheque Pascal vagy a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv. 2010 decembere óta a Fővárosi Art Mozi Egyesület elnöke. Produceri tevékenységéért 2011-ben Balázs Béla-díjat kapott.

patakiagi_500