Eva Husson Bang gang (egy szerelmi történet a mából) című alkotása a mai gimnazista korosztály útkereséséről szól, és főleg azt feszegeti, hol is az a bizonyos határ. A történet onnan indul, hogy a több szempontból Brigitte Bardot-ra emlékeztető George beleszeret Alexbe, aki miatt az egész baráti társaságot bevonja a játékába. A film előtt, 18.30-tól DJ Maandjet (FR) és a Reketye Sörfőzde sörei várják a közönséget (Facebook-esemény).

Sils Maria felhőiben a szeptember elején épp a CineFesten vendégeskedő Juliette Binoche középkorú, nem mellesleg világhírű színésznőt játszik. Az ő lelki zavarát két fiatal „vetélytárs” okozza: az egyik a személyi asszisztense (Kristen Stewart), aki gondosan ügyel a függetlenségére, a másik pedig csinos és tehetséges színpadi partnere (Chloë Grace Moretz).

A francia filmművészet ma már klasszikusnak számító darabja, François Truffaut Négyszáz csapás(Les 400 coups) egy olyan kamasz fiúról szól, akivel a szülei nemigen törődnek. Ami persze nincs következmények nélkül. Az újhullám ezen korai és megunhatatlan alkotásában a háború utáni családmodell kerül terítékre.

Első nagyjátékfilmjében Leyla Bouzid a tunéziai ifjak életéről, a bennük feléledő szabadságvágyról és főleg a lányok/fiatal nők helyzetéről mesél. A szintén először látható Alig hogy kinyitom a szemem (A peine j’ouvre les yeux) központi figurája, Farah egy szókimondó rockbandában énekel – ez is jelzi, mennyire szeretne kitörni a társadalom által ráerőltetett hagyományos női szerepkörből.

A klasszikus után pedig jöjjön egy kultfilm, Mathieu Kassovitz 1995-ben, Cannes-ban a legjobb rendezésként értékelt remeke: A gyűlölet (La haine). A film nemcsak a nézőpont eredetiségével, a kézi kamerás operatőri technikával és a fekete-fehér képpel tűnt ki akkoriban a mezőnyből, hanem a kényelmetlen témaválasztással is: a külvárosi fiatalok hétköznapi problémáit és elfojtott indulatait Franciaország előszeretettel söpörte be a szőnyeg alá. És a téma két évtized alatt nem sokat vesztett az aktualitásából…

A cannes-i filmfesztivál 2015-ös nyitófilmjét Emmanuelle Bercot rendezte, egyik főszerepét pedig Catherine Deneuve alakítja. Az Emelt fővel (La tête haute) „ugyanolyan felkavaró, elkeserítő és szívbe markoló, mint Xavier Dolantól a Mommy, ugyanolyan mélyen realista és ütős, mint Maïwenntől a Polisse – olyan, akár egy hatalmas gyomros, mégis nagyon szeretjük” (Alain Spira, Paris Match). A nevelőintézetben élő gyermek, majd tinédzser életét végigkísérő film először látható Magyarországon.

Lorraine Lévy az Elcserélt fiúkban (Le fils de l’autre) az izraeli-palesztin konfliktus kellős közepébe kalauzol minket egy réges-régi, de mint mindig, most is tökéletesen működő dramaturgiai fogással. Adott két srác az élet küszöbén, az izraeli fiú 3 év sorkatonaságra készül, a palesztin orvosi egyetemre, csak valahogy ennek mintha pont fordítva kellene lennie.

Részletes program:

szeptember 8. Nyitó est: Bang gang (egy szerelmi történet a mából)

szeptember 13. Juliette Binoche-est – Sils Maria felhői

szeptember 15. Négyszáz csapás

szeptember 20. Alig hogy kinyitom a szemem

szeptember 22. A gyűlölet

szeptember 27. Emelt fővel

szeptember 29. Elcserélt fiúk

A vetítéssorozat októberben folytatódik. A filmeket eredeti nyelven, angol vagy magyar felirattal vetítik. A szeptemberi vetítésekre a belépés díjtalan. A vetítések 18.30-kor kezdődnek, kivéve a Bang gang c. nyitófilm.

Forrás: Francia Intézet