A nagykövetség délelőtti sajtótájékoztatóján Mangasi Sihombing, Indonézia magyarországi nagykövete elmondta, hogy a filmeket úgy választották ki, hogy átfogó képet nyújtsanak a független Indonézia filmművészetéről. A hét film a köztársaság2 életének 1961 és 2007 közötti időszakát reprezentálja , ezért olyan mélyben meghúzódó problémákat is megmutatnak, amelyek az indonéz társadalmat ma is foglalkoztatják, megosztják.

A Szöges Drótkerítés (1961) a ’60-as években azzal váltotta ki a kommunista kulturális szervezet ( LEKRA ) ellenállását, hogy megengedő hangnemben beszélt „imperialista” elnyomók és szabadságharcos elnyomottak viszonyáról az 1945-47-es indonéz függetlenségi harcok kapcsán. Háború és emberség kapcsolatát vizsgálja Mangasi Sihombing személyes kedvence, a Hős (1961) is.

A nagykövet különösen ajánlotta még az Anya (1986) című filmet, melynek témája a fejlődő országban élő megosztott vallási és etnikai csoportok közötti megértés problematikája. A film témája – az anya, aki próbálja összetartani etnikai és érzelmi konfliktusokkal terhelt családját - rímel a „Fedezze fel Indonéziát 2008.” kampány tematikájára és célkitűzéseire, hangsúlyozva a kommunikáció és tolerancia fontosságát.

A Szív (2005) és A kilenc sárkány (2006) kortárs filmek fiatalokról. Az előbbi klasszikus szerelmi történet egy lányról, aki beleszeret legjobb barátjába. Az utóbbi három bérgyilkosságból élő srác kálváriája.

Mangasi Sihombing elmondta, hogy az indonéz fiatalok nehezen találják a helyüket a fejlődő, modernizálódó országban. A kulturális, vallási és területi sokféleség problémássá teszi az identitáskeresést. A legfontosabb kérdés régi és új ellentéte, a hagyományokhoz való viszony. Ezt a generációs konfliktust állítja a középpontba a Naga Bonar 2 (2007) című vígjáték.

A fesztivál nyitófilmje a Szerelem egy szelet kenyéren (1991), február 21-én csütörtökön, 18. 30-kor kezdődik. A film a hivatalos programfüzet szerint azzal borzolta a kedélyeket az 1991-es indonéz szemlén, hogy felszínre hozta a fiatalok szexuális traumáinak addig tabuként kezelt témáját, ráadásul könnyed stílusban.

Az indonéz filmhét Budapesten egy közép-európai turné második állomása. A filmek Belgrádból érkeztek hozzánk, ahol a követség álláspontja szerint a közönség szívesen fogadta őket. A következő helyszín várhatóan Prága lesz.
A fesztivál részletes programja megtekinthető itt .