Bár már csak kevesebb, mint egy hónap van hátra, egyelőre inkább kérdések érkeznek a szervezőkhöz, ám ez természetes, hiszen mindenki az utolsó pillanatra hagyja a döntést. „Felmerült például, hogy lehet-e rövidfilmtervvel jelentkezni. Eredetileg játékfilmekben gondolkodunk, de nem vagyunk ellene a rövidfilmeknek sem, ha mondjuk 20 percnél hosszabbak. 5 perces filmterven nem nagyon érdemes 8 hónapon keresztül dolgozni.”

Az EU-s támogatás miatt a magyar résztvevők számát 4 főben kell majd maximálni. „Szeretnénk ha összegyűlne legalább öt magyarul tudó, hogy indulhasson magyar nyelvű csoport is. Ezért várjuk nagyon határon túli magyarok jelentkezését is, persze mindenkinek kell tudnia angolul is, mert lehet, hogy mindhárom csoport angol nyelven dolgozik majd.”

A nemzetközi forgatókönyv fejlesztő tréning ötlete Esztergályos Krisztinától származik, aki néhány éve maga is részt vett néhány hasonló workshopon. „2004. márciusi határidővel találtam egy Media program pályázatot, forgatókönyvíró tréningek támogatására. Már magyarok is pályázhattak, bár a tényleges csatlakozásunkra egy hónappal később került sor. Végül elnyertük a támogatást, de ehhez az is kellett, hogy az MMK és az NKÖM előre biztosította a hiányzó rész kifizetését.”

A 50 eurós nevezési díj mellett, a tréning ára 300 euró, ami a nyugati workshopok átlagos részvételi díjainak a töredéke. „Az árban benne van az útiköltség, a szállás, az étkezés és az oktatás díja is. Van lehetőség ösztöndíjra is, ennek odaítélését a benyújtott filmterv minőségétől és az anyagi háttértől tesszük függővé. 3-4 ösztöndíjat fogunk tudni kiosztani, melyek a teljes részvételi díjat fedezik. Budapesti lakosoknak nem tudunk árengedményt tenni, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a tréning résztvevői intenzíven együtt dolgozzanak. Azt szeretnénk, ha minden résztvevő egy budapesti szállodába költözne a kurzus idejére, függetlenül attól, hogy hol lakik.”

Bár alapvetően a forgatókönyv-fejlesztés a cél, a szervezők megpróbálnak a konkrét megvalósítás felé is nyitni. „A szeptemberi kurzus során szeretnénk egy mini-marketet is összehozni, elsősorban a régióra koncentrálva, ahol a környező országok érdeklődő, független producereinek mutatnánk meg a filmterveket. Vannak lengyel és cseh partnereink, köztük az Adrzej Wajda Master School of Film Directing és maga Jirí Menzel is. Természetesen a Katapult Film is keres ötleteket, persze, csak ha az íróban is van hajlandóság az együttműködésre.”