A kiállítás anyagát a hazai közönség először 2009-ben, a miskolci Jameson CineFest CineClassics programjában láthatta, majd Londonban mutatkozott be nagy sikerrel. A tárlatot, melyet a Balassi Intézet, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ és a Bahrusin Múzeum közösen szervez, Natasa Búza szakértő, a hagyaték gondozója, Geréb Anna filmtörténész, valamint Muszatics Péter, a CineClassics kurátora kísérik Moszkvába.

Személyes tárgyak, bútorok, Paramount- és MGM-reklámanyagok, fényképek, plakátok alkotják a kiállítás anyagát, melyből orosz és angol nyelvű katalógus is készül. A kiállítás a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (június 19-28.) idején is látogatható lesz.

Péter - német nyelvű részlet

Gaál Franciska 1903-ban született Budapesten. 1920-tól a fővárosi színházak sztárja volt - Molnár Ferenc neki, sőt, lényegében rá írta legendás egyfelvonásosát, Az ibolyát. 1932-től Berlinben és Bécsben lett a legnépszerűbb moziszínésznők egyike, a 30-as évek végén pedig Hollywoodba ment, és három főszerepet kapott - a Párizsi nászútban például Bing Crosby partnernője volt.
Magyarországra 1941-ben tért vissza, talán azért, hogy a családját megmentse.  1945 után egykori anyaszínházában, a Vígszínházban lépett fel, ám valójában egy vágy hajtotta csak, visszajutni Hollywoodba. Erre 1947-ben került sor, ám a korábbi csillogást már sosem tapasztalhatta meg. Magányosan, kifosztva, betegen tengődött, 1972-ben halt meg egy New York-i szegénykórházban.

A kiállítást azért Moszkvában rendezik, mert bár a Szovjetunióban nagyon kevés külföldi filmet játszottak a harmincas években, de az ő főszereplésével készültek közül sokat vetítettek. Nemcsak Sztálin kedvence volt, a Nyugatra kiéhezett szovjet közönség is istenítette. Gaál Franciska az oroszok számára olyan volt, mint Greta Garbo és Karády Katalin. Filmjei ma is forgalomban vannak DVD-n, a tévében rendszeresen vetítik őket, portréműsorok emlékeznek rá, sőt, életéről még balett is készült legsikeresebb filmje, a Péter cselekményébe ágyazva.