Jack Kerouac„Az úton fontos könyv, amely egy egész generáció nevében szólalt meg, kifejezte az akkori fiatalok új tapasztalatok iránti étvágyát, és a fennálló rendszerrel valamint a rájuk erőltetett igazságokkal szembeni ellenállást – mondta Salles. Mindez ma, négy évtizeddel később is napirenden van.”

A Kerouac főhősének nincs hagyományos értelemben vett története, a szabadságot hajszoló, végleg letelepedni nem tudó Sal Paradise részben az író alteregója is. Hősünk mindenféle módon gyalog, vonaton, stoppal, saját autójával – amíg az bírja – járja az Újvilág útjait. A legkülönbözőbb helyeken akad össze a legvadabb figurákkal és veszi ki részét a legőrültebb kalandokból.

A film egyik producere, Francis Ford Coppola (Apokalipszis most, Keresztapa) már 1979 óta fontolgatja Az úton filmrevitelét, ekkor kerültek cége, az American Zoetrope tulajdonába a mű megfilmesítésének jogai. (A Zoetrope-pal valósult meg Geoges Lucas első moziját, a francia Újhullámmal áthatott THX 1138.) „A könyvet nagyon nehéz képekké alakítani, eddig nem találtunk olyan rendezőt és forgatókönyvírót, aki eleget tudott volna tenni a kihívásnak” – mondta Coppola.

A szereplőválogatás és a forgatás előreláthatóan 2006-ban kezdődik.