Azóta kiderült, hogy a felhívásra érkező és a látókörünkbe kerülő filmek sokkal többet tudnak ennél: olyan nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az épített környezetben, amelyek segítségével teljesen másképpen tudunk tekinteni a körülöttünk élő városra. Amelyeken keresztül felfigyelünk a városi élet problémáira, hiányosságaira, és felfedezzük a városi térben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségeket.

Az idei Filmnapok legfontosabb célja, hogy felrázzon és olyan szempontokat adjon,  amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy jobb környezet megteremtésére. A kiválasztott több mint 30 friss dokumentumfilmben, rövid- és kísérleti filmben erős hangsúly kerül a közösségi élet- és lakásformákra, a kollektív, saját kézzel történő alkotás folyamataira, a használat-központú, alkalmazkodni képes városokra és épületekre, a városainkban sajátos zárványként élő díszletvárosokra: a vidámparkokra és városmásolatokra, az autóknak átengedett városrészeket meghatározó infrastruktúra-szörnyekre és a kelet-európai politikai átalakulások építészeti nyomaira.

A márciusi eseményen a filmek nagy részét a rendezők jelenlétében vetítik, és vendég lesz többek közt Herman Hertzberger holland sztárépítész is. Hasonlóan a korábbi évekhez, a fesztivál idén sem korlátozódik a Toldi mozi tereire: a fesztivál záróeseményeként az elmúlt év egyik filmes kísérletét, a Wim Wenders által kezdeményezett, és Wenders mellett Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin és Karim Aïnouz rendezésében megvalósult 3D épületportrékat mutatnak be az Uránia moziban, A kultúra katedrálisai címmel. A nyitóesemény hangulatát pedig a tavalyi siker után ismét Budapest főépítészének dj szettje alapozza meg.  

A részletes program megtalálható a fesztivál oldalán.