December 11. és 18. között tartják a 13. Les Arcs Filmfesztivált, melynek Work In Progress programjába beválogatták Kárpáti György Mór Jövő nyár (Summer To Come) című projektjét. A december 12-ei Industry Village részeként megrendezett WiP szekcióban utómunka alatt lévő filmeket mutatnak be alkotóik. A programra idén 164 nevezés érkezett 18 országból, a 15 beválogatott projekt közül 7 debütáló nagyjátékfilm, 5 pedig második játékfilm – a Háromszög Kárpáti György Mór második mozifilmje a 2019-es Guerilla után.

A rendezvényre azért is irányul nagy figyelem, mert a korábbi években itt mutatták be többek közt a Bárány, a Clara Sola, a The Hill Where Lionesses Roar, a Small Body és a The Gravedigger’s Wife című filmeket, amelyeket az idei Cannes-i Filmfesztiválon láthatott a közönség, de olyan nagy presztízsű fesztiválokat is megjártak az itt pitchelt filmek, mint Locarno vagy Velence. Az eseményen nemzetközi sales ügynökök, forgalmazók és fesztiváligazgatók is jelen lesznek, akik segíthetnek elindítani a filmek fesztiválkörútját.

Werkfotó a Jövő nyár (korábbi munkacímen Háromszög) forgatásáról (fotó: Kárpáti György Mór)

Kárpáti György Mór a Filmhunak elárulta, hogy a Jövő nyár (korábbi munkacímen Háromszög) egy gimnáziumi osztály drámatáboráról szól, főszereplője a 18 éves, nyugtalan Milán elszökik a tábori kirándulásról. Egy évvel később, az érettségi után újra megszervezik ezt a tábor, de Milán már nincs a csapatban: évközben öngyilkos lett. A filmben az osztálytársai emlékeznek vissza rá, és megpróbálnak szembenézni a fiú hiányával. A Jövő nyár két nyár történetét dolgozza fel, a rendező szerint „leginkább a fiatal generációról, gyászfeldolgozásról és a közösségről szól.”

A tizenéves szereplőkkel és a kis létszámú stábbal 12 napig forgattunk és éltünk együtt augusztus végén, Cserépváralján, egy erdei táborban” – mondta nekünk a rendező. ”Most vágjuk a filmet, a Les Arcs Filmfesztivál Work in Progress szekciójában 7 percet mutatunk be, ami segítheti a film későbbi útját és forgalmazását.

Kárpáti György Mór

A Jövő nyár főszereplői Brezovszky Dániel, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston. Kárpáti György Mór írta és rendezte, producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Balázs Gábor és Cziczó Dániel, gyártásvezetője Bánki Orsolya, casting directora Szokol Jutka, dramaturgja Lányi Zsófi, látványtervezője Tasnádi Zsófi, jelmeztervezője Szlávik Juli.

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett Máthé Tibor és Enyedi Ildikó osztályában. 2011-es Erdő című vizsgafilmje a Berlinale, 2014-es Provincia című rövidfilmje pedig Cannes-ban versenyzett. Első nagyjátékfilmje az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után játszódó Guerilla, melyet 2019-ben mutattak be a mozik. Míg első filmje a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a Jövő nyár egy alacsony költségvetésű függetlenfilm, melynek büdzséje magánforrásból és szívességekből állt össze, gyártója a Proton Cinema és a Café Film. Bemutatóról egyelőre nem tudni.

Címlapkép: Bukovszky Orsolya a Jövő nyár forgatásán (Fotó: Skublics Gergely), Forrás: Cineuropa