Története során eddig egyetlen magyar elnökségi tagja volt a szervezetnek, Gyertyán Ervin 1977-től 1981-ig volt alelnök, majd 1981-től 1985-ig a szervezet elnöke.

A választás "nívós szakmai megmérettetés" volt, az alelnökjelöltek között egyiptomi, tunéziai, belga és román kritikus is szerepelt. Kárpáti György a magyar kritika és általában a magyar filmszakma nagyon nagy diplomáciai sikerének tekinti az eredményt, ugyanis a föderációnak olyan jelentős országok is tagjai, mint Franciaország, Németország, a skandináv országok, Spanyolország vagy Olaszország, amelyeknek jelentős filmfesztiváljai vannak, valamint filmgyártásuk és filmszakmai tevékenységük is kiemelkedő.

A FIPRESCI-ben gyakorlatilag bármely ország tag lehet, jelenleg az aktív, tehát tagdíjat fizető országok száma meghaladja az ötvenet. Nemcsak európai országok, hanem Ausztráliától Tunézián át Bangladesig számos ország kritikusai vesznek részt a szervezet munkájában. A szövetség igyekszik bővíteni a taglétszámát további afrikai, ázsiai és arab országok irányában is.

karpati_gyuri_deak_szabolcs_500
Kárpáti György


"Megtiszteltetésnek érzem, hogy elsöprő számban választottak meg, ez részben elismerése annak is, hogy a szövetség magyar szekciója, amely hagyományosan a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya, aktívan részt vett a FIPRSCI munkájában" - mondta Kárpáti György, kiemelve a szakosztály elnökéneknek, Báron Györgynek a szerepét, aki "évek óta kiválóan képviseli a magyar filmkritikusokat a nemzetközi szervezetben" és sokat tett azért, hogy a magyar kritikának "pozitív megítélése", tekintélye legyen a világban.

A FIPESCI tevékenysége abban nyilvánul meg, hogy a világ fesztiváljain, jelenleg több mint 70 seregszemlén úgynevezett kritikusi zsűriben vesznek részt és a szervezet díját ítélik oda, ebben a munkában pedig a magyar kritikusok is részt vállalnak. "A díjak presztízsértékűek, hiszen pénzzel nem járnak. A filmalkotók ugyanakkor hagyományosan nagy megtiszteltetésnek veszik, hogy nemzetközi, független, objektív szempontok szerint ítélő kritikai zsűri jutalmazza őket" - emlékeztetett Kárpáti György.

A FIPRESCI a fesztiválok zsűrijein kívül a nyilvánosság számára elsősorban a honlapján keresztül mutatkozik meg a nyilvánosság előtt. A honlapon nemcsak a kritikusok és a zsűrik fesztiválbeszámolói, riportjai szerepelnek, hanem olyan, a világ filmgyártásával kapcsolatos események, írások is, amelyeket fontosnak tart a szervezet. A szövetségben Kárpáti György az elmúlt évben a honlap szerkesztői feladatait látta el.

Mint a FIPRESCI működéséről felvázolta: elsősorban az elnöknek kell reprezentálnia, az operatív munkát már több mint 25 éve a német Klaus Eder általános titkár látja el, a két alelnök pedig a reprezentáció mellett aktívan segíti a szövetség munkáját. "Fontos része volt a programomnak, hogy erősítsük a kommunikációt a különböző szakmai szekciók között és a filmnézőkkel, a filmkedvelőkkel is" - számolt be róla. Mint kifejtette: az internetnek és a film szabad áramlásának köszönhetően hatalmas mennyiségű alkotás hozzáférhető, ezért a kritikusoknak komoly szerepük van abban, hogy segítsék az eligazodást.

"Szerkesztőként segítem a honlap működését és fontosnak tartom a különböző kommunikációs csatornák erősítését, a közösségi oldalaktól kezdve az internetes alkalmazásokig. Igyekszünk minél jobban elérni a fiatalokat és felhívni a figyelmüket a szervezetre. Fontos a kritikus szemmel való filmnézés és a felnövekvő generációk számára valamiféle esztétikai igény kialakítása a filmfogyasztással szemben" - fogalmazott Kárpáti György. Hozzáfűzte: ez nem áll tőle távol, mert kritikusi munkája mellett a Pázmány Péter Katolikus egyetemen van adjunktusi állása, újságírást, kommunikációelméleti és gyakorlati tárgyakat tanít.

(fotó: Deák Szabolcs)