A napokban megújult Filmszakmai Döntőbizottság október 15-én hozta meg első határozatát. A Madarász Isti (Hurok, Egy szerelem gasztronómiája) rendezésében készülő Átjáróház 480 millió forintos gyártási támogatást kapott. A romantikus vígjáték-kísértetfilm egy hallottasházban játszódik, „modern magyar népmese” lesz, tudta meg korábban a rendezőtől az Erdély Online

A Csáki László rendezésben, az Inkubátor Programban készülő Kék Pelikan című első magyar egészestés animációs dokumentumfilm 87 millió forint gyártási támogatásban részesült. A jegyhamisitókról szóló animációs film tervéről itt számoltunk be az Inkubátor pitch fórumát megelőzően, valamint a rendezővel is interjúztunk.

Az emberek hirtelen kézhez kapták a szabadságot és menni akartak

A rendszerváltás idején sajátos vonatjegy-hamisító hullám indult el Magyarországon, ami egy jó évtizeden át rengeteg fiatalt juttatott el a vágyott nyugatra. A Kék Pelikan indigó segítségével egy maroknyi ember futószalagon gyártotta a hamis jegyeket, és a felhasználók közt volt Csáki László animációs filmrendező is, aki évekkel később felkereste azokat, akik anno sorra állították ki neki a jegyeket. A hamisítók és utazók történetét egy egészestés animációs-dokumentumfilm formájában készül feldolgozni. A rendező személyes élményeiről, az indigóról, rendszerváltás szabadságáról és a hamisítókról is mesélt.

A Szász János rendezésében készülő, világhírű Szerb Antal mű, az Utas és holdvilág filmfeldolgozásnak 7,5 millió forintot, a Pálfi György rendezésben készülő Sömmi-nek, mely Cserna-Szabó András betyárregényének feldolgozása lesz, 36 millió forintot és a Tiszeker Dániel rendezésében készülő Nagykarácsony című romantikus vígjátéknak 9.069.500 forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.

Forrás: Filmalap / Borító: Kék Pelikán