A Kilenc 7321 nézővel indított, 22 kópiával, ha úgy nézem, bukott a film, hisz Penélope Cruz, Nicole Kidman és tsai, plusz a musicalitás ellenére sem tudott tízezer fölé kerülni - ha úgy nézem, rendben van a kezdés, hisz mégiscsak egy művészfilmes ihletettségű, nem szabályos narratív szerkezetű, rétegfilmesebbnek tekinthető szórakoztató filmről van szó. A vízválasztó sokkal inkább a következő hét volt, amely a maga 3788 nézőjével, 47%-os visszaesésével lefelé fordította a hüvelykujjat.

 

kilenc_500
Végül a nézők megpecsételték a Kilenc sorsát


A Kapitalizmus: szeretem eredménye a maga ezres nézőszámával viszont mérlegelés nélkül elég jónak mondható - ma ennyien kaphatóak egy nyomokban valóságelemeket tartalmazó, a köztudatban "dokumentumfilm"-ként pislákoló Moore-féle alkotásra.

A Szemle-héten az Egyszerűen bonyolult átlépte a 200 ezres határt, a Sherlock Holmes pedig elérte a küszöbét, és a következő héten át is lépte. Amely hét már jóval sikeresebb volt (57%-os bevételnövekedéssel), megugrott rendesen a premierek száma, és hát Valentin-nap is beköszöntött, amely a magyar romantikus kasszasikerek kirajzásának éves rendes időpontja. Bár az idén késnek a szerelmet valamilyen szókapcsolatban címükben viselő filmjeink, mégpedig azért, mert akadt egy külföldi kihívójuk, a Valentin nap (elkélt volna egy helyesírási szótár a marketingosztályon), a 2010-es Egyszerűen szerelem.

Számos magyar Szemle-film is megpróbált ráülni a lecsendesülő Szemle-hullámra, Jancsó Miklós új filmje, az Oda az igazság! vagy a Köntörfalak nézettségéről azonban nincs adat, utóbbiról egy budapesti nézettségi adat látott napvilágot: 2300, amely ha igaz, egy leheletnyit kevésnek tűnik mindazzal a hátszéllel, amit a díjak, Szemle-nyűzsgés jelentett, de. Egyrészt a filmet potenicális közönségének egy része megnézte a vetítéseken. Kettő, a magyar film és közönség össztehetetlenségi ereje (azaz az a tény, hogy a magyar filmre a magyar néző - nem alap nélkül - bizony félve, bátortalanul, avagy egyáltalán nem ül be), jelentős. Ezért itt is kéne várni legalább egy hetet a trend meghatározásával, amikor már a suttogó zuhanyhiradóban terjedő pletykák morzejelei is befolyásolják az eredményeket.

A héten a Best Hollywood forgalmazásában "bemutatott" Az áruló szív 93 nézőt és 86 450 nézőt hozott a konyhára, hát nem tudom, valamit át kéne gondolni a cégnél. Nincs adat a Mások vagyunk-ról, a maradék három film azonban felkerült az országos top10-be: a Toy Story 2. térhatásított verziója bizony 5. lett 4808 nézővel, 7 milliós bevétellel, a Valentin-naphoz áttételesen kapcsolódó Farkasember Benicio Del Toróval pedig 3., 25 milliót hozva 21 393 nézővel.

farkasember_500
A Valentin-nap sokakat farkasemberezésre ingerelt


Csak 2. az Avatar, amely bevétele története során először esett két számjegyűt, így is 1,3 milliárdnál, 932 ezer felett jár, és minden bizonnyal 3-4 hét múlva eléri az egymilliós nézőszámot. A Valentin nap előzte persze meg, 75 892-es nézőszáma valaha kiemelkedő eredmény volt, az Avatar bűvöletében ez persze módosul, ám tény, sikerült lenyomnia a lista éléről a Cameron-filmet 9 hét után.

Amerikában is megtörtént a trónfosztás, már a múlt héten, a Dear John című háborús-katonás film Channing Tatummal az élen lenyomta az Avatart, most pedig egyenesen hárman utasították maguk mögé a filmet élükön a Valentin nappal (56,4 milliós eredménnyel), A Farkasemberrel, és egy sztárokkal kitapétázott fantasyval.


boxo0207_630_sz



boxo0214_sz_630

(forrás: box office mojo, filmforgalmazók országos adatai)