A Freeszfe Egyesület közleményben tudatta, hogy Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programjának keretében eddig öt európai egyetemmel állapodott meg tizennégy SZFE-s osztály, azaz a teljes hallgatói létszám harmadának átvételéről. A programjukkal alternatívát kívánnak kínálni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak az egyetemi autonómia feltételeit az SZFE-n.

Az osztályokat a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) fogadja be.

Az egyéni hallgatói szerződések aláírása még folyamatban van, mivel a különböző a egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg. Többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az egyetemek: az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet, mint oktatási jellegű tevékenységet végző partnerintézményt tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik. A hallgatók a legtöbb esetben tehát nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, így az osztályok is együtt maradhatnak.

Az egyetemek az adminisztrációs hátteret és a diplomát nyújtják. A képzések eredményeit (vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat) a partneregyetemek képviselőivel közösen értékeli majd a Freeszfe Egyesület oktatói csapata. Az érintett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől az Emergency Exit programban folytatja.

Tarr Béla

A HVG beszámol róla, hogy a partnerintézményekkel való tárgyalásokat Enyedi Ildikó és Tarr Béla is segítette. Tarr Béla így nyilatkozott a lapnak szerepéről: “Az adott egyetemen tudják, hogy ki vagyok, és nyilván nyomott valamennyit a latban, hogy felvállaltam nekik is, hogy én is besegítek a Freeszfe-n az oktatásba.”

A Sátántangó világhírű rendezője korábban sosem tanított az egyetemen, ám hallgatói felkérésre, a többi oktatóhoz hasonlóan ingyen vállalta a műhelymunkát a Freeszfén. Mint elmondta, a diákok ellenállása hozta meg a kedvét újra a tanításhoz: “Most már látom, hogy ők mire képesek, és szívem-lelkem velük van. Intelligens, becsületes, tiszta, romlatlan fiatalembereket látok, tehetségeseket, fantáziadús csapatot, és ez visszaadja az ember hitét. Biztos vagyok benne, hogy aki ebben a csatában részt vett és részt vesz, más dolgokat fog csinálni, mint azok, akik szépen, csendesen, konformistán beépülnek valamibe.

A lap hosszú, díjnyertes és nemzetközileg elismert filmesekből és szaktekintélyekből álló oktatói névsort is közölt. Többek között Nemes Jeles László, Tarr Béla, Enyedi Ildikó, Rév Marcell, Fliegauf Bence, Mundruczó Kornél, Hajdu Szabolcs, Ragályi Elemér, Horváth Lili, Kende János, Petrányi Viktória, Szilágyi Zsófia, Gazdag Gyula, B. Marton Frigyes, Herendi Gábor, Pohárnok Gergely, Szász János, Pálfi György, Földényi F. László, Gigor Attila, Báron György, Mátyássy Áron, Gábor György, Herbai Máté, Csákvári Géza, Rainer M. János és Oltai Kata is tanítani fog.

A járványügyi helyzet miatt az egyesület közben digitális munkarendre állt át, a kurzusokat online tartják. Mivel az önkormányzat által felajánlott Damjanich utcai épületről lemondtak, a bázist jelentő épületet továbbra is keresik. A befolyt adományokat épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítják. Az oktatók bérezése és a hallgatói szociális juttatások, ösztöndíjak abban az esetben kerülhetnek majd kiosztásra, amennyiben az egyesület bevételei és a pártolói tagság támogatása ezt lehetővé teszik.

Forrás: Freeszfe / HVG 
Címlap forrása: a Freeszfe Egyesület Facebook oldala