Az SZFE oktatói közleményt adtak ki január 18-én, melyben leszögezik: „...jelenléti, illetve online oktatás zajlott a tanév őszi szemeszterében, és január végéig lezajlik a vizsgaidőszak. A hallgatók teljesítését jelenléti ívekkel, vizsgalapokkal és felvételeken rögzített vizsgafeladatokkal igazoljuk.

Ragaszkodnak ahhoz, hogy az óraadó tanárok teljesítését elismerjék, járandóságukat január végéig kiegyenlítsék. Emlékeztetnek arra, hogy a Fővárosi Törvényszék december 18-i végzése elrendelte a kuratórium oktatást megtiltó, november 27-i döntésére a teljes halasztó hatályt, és szerintük ezt a kuratórium december 22-én megismételt döntése nem vette figyelembe.

A közleményt 107 óraadó tanár írta alá, akik azt szeretnék elérni, hogy az SZFE őszi féléve teljes mértékben érvényes legyen, Annak érdekében szólaltak fel, hogy „ne történhessen a Neptun rendszerben olyan adminisztratív manipuláció, amely az őszi félévet nulla kredittel érvényteleníti, és a tavaszit harminc kredittel nyitja meg.

A HVG információi szerint elkezdték törölni a hallgatók korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptunból. “Törlésre került a 2020/21/1 félévről minden jegy és gyakorlati eredmény a hallgatói felületekről (Neptun). Természetesen az eredmények pótlása megtörténik, vagyis ismételt beírásra kerülnek a 2021. február 01. – február 19-e közé eső időszakban” - olvasható a hallgatóknak elküldött levélben.

A HVG-nek nyilatkozott a jogi egyetemet korábban elvégző Aujeszky Nóra, az SZFE másodéves televíziós műsorkészítő-hallgatója, aki szerint jogsértés, hogy az őszi munkájukat annulálják, és értelmezhetetlen, hogy az őszi jegyeiket majd tavasszal rögzítik. “Már ha egyáltalán rögzítik, mert erre sincsen semmilyen garancia” - tette hozzá. A hallgatók jogorvoslattal fognak élni.

Az egyetem új vezetése decemberben közepén tette elérhetővé a tanév rendjének módosításáról szóló tájékoztatót, amelynek értelmében február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, valamint az elmaradt vizsgákat is le lehet tenni. Az SZFE-s tanárok szerint azonban az órák rendben lezajlottak, nincs mit pótolni februárban. A teljes közlemény az aláírók névsorával itt olvasható el.

KÖZLEMÉNY AZ IGAZSÁG VÉDELMÉBEN Mi, az SZFE tanárai ragaszkodunk az igazsághoz: jelenléti, illetve online oktatás...

Közzétette: Független Szabad Egyetem – 2021. január 18., hétfő

 

Január 19-én ismét közleményben fordultak a nyilvánossághoz az SZFE polgárai. Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoznak létre, céljuk „demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget”.

Elgondolásuk szerint ez egy „politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad” alkotóműhely lesz, ahová az SZFE mindenkori polgárai mellett az egyetemről már vagy a közeljövőben elbocsátott, illetve felmondott oktatókat is várják, hogy alternatív keretek között folytassák a képzést.

A közlemény szerint kérdésessé vált „az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága”. Az egyesület „intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni”.

A tervek szerint hosszútávon pályázatokból, illetve az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tartja majd fenn magát. A szervezet indulásához támogatók is hozzájárulhatnak, erről és a Freeszfe Egyesülettel kapcsolatos további hírekről a FreeSZFE honlapon olvashat, a közlemény teljes szövegét pedig itt találja:

MEGALAKUL A FREESZFE EGYESÜLET ???? Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem - az átalakítás ellen majd’ egy éve tiltakozó...

Közzétette: Független Szabad Egyetem – 2021. január 19., kedd