Az Anyáim története és a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a június 1. és 6. között megrendezett Crossing Europe Filmfesztiválon szerepelt Linzben. A fesztivál elhivatott az egyedi, kortárs, társadalmi témájú munkák bemutatása terén és évről évre hosszú, alapos válogatási folyamat eredményeként több mint 150 kiemelkedő szerzői játék- és dokumentumfilmet hív meg a programjába. A meghívott filmek döntő többsége korábban valamelyik A-kategóriás fesztivál programjában szerepelt. Dér Asia és Haragonics Sári filmje a legjobb dokumentumfilm díját, Horvát Lili alkotása pedig a Moving Images Open Borders New Vision-díját nyerte.

Dér Asia és Haragonics Sári az Anyáim története (kritikánk itt) című, közel 5 éven át készült első egészestés dokumentumfilmje bemutatja, hogyan válhat család két anyából és egy örökbefogadott kislányból a mai Magyarországon. Főhőse Virág, volt parlamenti képviselő, aki miután kiszáll a politikából, zenész élettársával, Nórával készül örökbefogadni egy gyermeket. Két év várakozás után egy roma kislány érkezik az életükbe, de a rendezők tovább követik a család történetét, a szülővé válás nehézségeit, és az azonos neműeket ért támadások hatását is.

A készítőkkel a Filmhu podcastban is beszélgettünk, akik elmeséltek, milyen kihívásokkal járt egy erősen átpolitizált témában megtalálni az egyensúlyt, milyen volt együtt forgatni a párral és kislányukkal és hogy mit gondolnak a szivárványcsaládok örökbefogadásának jelenlegi helyzetéről itthon.

 

Az Anyáim története több nemzetközi fejlesztési programban is részt vett az elmúlt években: az Eurodoc régiós projektfejlesztő workshopján, a DunaDock programban, ahol elnyerte az IDF-East Doc Platform legjobb pitchének járó díjat, a ZagrebDox Pro-n pedig az HBO Adria díjat. Ezek mellett szerepelt, az East European Forum és a Verzio DocLab workshopján, valamint a Sarajevo Docu Rough Cut Boutique utómunka workshopon ahol szintén a díjazottak között volt. Legutóbb az egyik legrangosabb dokumentumfilm-fesztiválon, a csehországi One Word Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon szerepelt. A film idén március 11-től országszerte elérhetővé vált az HBO oldalán.

Az Anyáim története producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Visszatérés Epipóba, Káin gyermekei) gyártásában az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Az Anyáim története utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta.

 

Crossing Europe Filmfesztiválon szerepelt Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje is, mely szintén díjjal tért haza: elnyerte a Moving Images Open Borders New Vision nevű díját, melynek támogatója a Kreatív Európa MÉDIA.

Felkészülés…-ben Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai. Legutóbb a 45. Cleveland-i Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Legjobb kelet-közép-európai fim díját. Európa szerte, Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható a közeljövőben Horvát Lili filmje.

Forrás: Campfilm / Crossing Europe Filmfesztivál