Kapcsolódó anyagok

Leigh kicsit a saját fesztiváljának is érezhette az eseményt, amelynek megnyitóját London belvárosában, a Leicester Square-i Odeon moziban tartották, ahol a rendező a becsület jelentőségéről beszélt. A mozi színpadán álló Leight-hez és a producerhez, Simon Channing-Williamshez még egy, a film létrehozásában részt vett körülbelül 30 fős társaság is csatlakozott, többek között a két főszereplő Imelda Staunton és Phil Davis. A BFI elnöke, Anthony Minghella bejelentette Mike Leigh következő munkáját a Nemzeti Filmszínházban. A londoni filmes seregszemle művészeti rendezője, Sandra Hebron szerint, visszatekintve az utóbbi évekre, az idei program összeállítása volt a legkönnyebb.

A mai nap, október 21-e, eseményei közül kiemelkedik a Consequences of Love, ami az idei Cannes-i mustrán került bemutatásra, és egy lebilincselő pszichológiai krimi. Titta, a főhős egy átlagos 50-es, aki jelentéktelen szürke élete során egyszer csak rádöbben, hogy ugyan van egy családja, de az már végérvényesen eltávolodott tőle, és hogy teljes személyisége előre eltervezett konstrukció, amely múltjának szégyenletes eseményeit hivatott eltakarni.

Érdekesnek ígérkezik a Hank Williams életéről készült film is, a Hank Williams: Honky Tonk Blues. A film a műfaj egyik legnagyobb alakját mutatja be, aki az 50-es években bekövetkezett halálakor már legendás figurává vált, és dalszövegeit tartalmazó könyvét bibliaként tisztelték. A rendező, Morgan Neville már korábban is forgatott dokut kiemelkedő muzsikusokról, például az ugyancsak blues-zenész Muddy Watersről.

A november 4-ig tartó, több mint kéthetes fesztiválon 60 ország közel 300 filmjét fogják bemutatni, köztük két magyar alkotást is. Fliegauf Benedek Dealerje első alkalommal október 26-án a Nemezeti Filmszínházban, majd 28-án az ICA Cinemában lesz levetítve. Valamint a Visions of Europe című, 25 különböző alkotó, többek közt Tarr Béla ötpercesét is bemutató alkotást szintén kétszer, október 23-án és 27-én fogják levetíteni ugyancsak a Nemzeti Filmszínházban.