Bemutatják az Ölésre ítélve (Essential Killing) című lengyel-norvég-ír-magyar koprodukciót, amelyben egy tálib felkelő amerikai katonák fogságába esik Afganisztánban, majd továbbszállítják egy titkos európai katonai bázisra. Útközben sikerül megszöknie, ám az ismeretlen és ellenséges területen keményen meg kell küzdenie a túlélésért. A kultikus lengyel rendező, Jerzy Skolimowski filmjében az alapszituációt meghatározó iszlám-nyugati konfliktus ellenére nem a politikai vagy ideológiai tartalom a fontos: az Ölésre ítélve egy egzisztencialista dráma, amelyben egy totálisan magára utalt préda próbál szembeszállni az őt üldöző vadászokkal, a tét pedig a puszta életben maradás. A főszerepet meglepő módon az amerikai Vincent Gallo játssza, aki lebilincselő alakítást nyújt a néma ellenálló szerepében. Gallo a 2010-es Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb színész díját, a film pedig a zsűri különdíját nyerte el. A film magyar koprodukciós partnere a Mythberg Films.

 

essential_killing_500


A Katapult Film koprodukciójában készült Morgen című román-magyar-francia film főhőse egy negyvenes éveiben járó bolti biztonsági őr, aki feleségével a román-magyar határhoz közeli Nagyszalontán tengeti nyugodt és eseménytelen életét.  Egy nap horgászat közben találkozik egy török férfival, aki illegális határátlépőként Németországban élő fiához szeretne kijutni. Nem egy nyelvet beszélnek, a két férfi mégis pillanatokon belül megérti egymást. A korrupcióval és bürökrációval vívott végeláthatatlan küzdelem során a furcsa pár számos humoros és izgalmas kalandba keveredik.  A kedves és szívmelengető alkotás a Locarnói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. A film rendezője a cannes-i Arany Pálma-díjas Marian Crisan, főszereplője pedig az erdélyi születésű színész-rendező, Hatházi András – de feltűnik Hajdu Szabolcs is.

morgen_500


A dán-magyar koprodukcióban készült Juan Mozart Don Giovanni című operájának 21. századi környezetbe helyezett filmváltozata. A címszereplő Juan sikeres művész és ellenállhatatlan playboy, aki lehengerlő sármjával minden útjába akadó nőt levesz a lábáról. Egy gyilkosságba torkolló légyott miatt menekülnie kell, de a megrögzött nőcsábász az ellene indult hajsza ellenére sem tud megálljt parancsolni vágyainak. Kaspar Holten, a Dán Királyi Operaház művészeti igazgatójának filmje bátor vállalás, hiszen a több mint két órás opera zenéjét és cselekményét alig 100 percbe sűríti. Az Eurofilm Stúdió közreműködésével készült filmet teljes egészében Budapesten forgatták, és a produkcióban a kaszkadőröktől kezdve az operatőrig számos magyar alkotó vett részt.

juan_500


Magyar vonatkozása van a brit Sex & Drugs & Rock & Roll című filmnek is, amelynek forgatókönyvét a magyar származású Paul Viragh jegyzi. A film a legendás Ian Dury életét dolgozza fel, aki a hetvenes években a brit punk és új hullám meghatározó alakja volt. Dury gyermekbénulás miatt egész életében sántított, ennek ellenére a poptörténelem egyik legkarizmatikusabb előadójaként tartják számon.  Mat Whitecross filmje szellemesen és lendületesen adja vissza a lázadó-életérzést, ugyanakkor hitelesen ábrázolja az emberi kapcsolatokat is, miközben olyan klasszikusokat elevenít fel, mint a Hit Me With Your Rythm Stick vagy a címadó Sex & Drugs & Rock & Roll. A főszerepben Andy Serkist láthatjuk, akinek hangja és mimikája ismerős lehet a Gyűrűk ura-trilógiából, amelyben Gollamot keltette életre. Serkist a popikon bravúros megszemélyesítéséért 2010-ben BAFTA-díjra jelölték. Partnerei olyan kiváló színészek, mint Ray Winstone, Olivia Williams és Naomie Harris.

sexnddrogsandrockandroll_500


Az ír szekció filmjei között már bemutatott Száz reggel (One Hundred Mornings) esetében a magyar közreműködés a filmgyártás utolsó fázisában valósult meg, a film utómunkálatai ugyanis a Magyar Filmlaborban készültek, a koordinációs munkát pedig a Cor Leonis Films végezte.