Krakkó
Május 31 - június 5. között rendezik meg Krakkóban Európa egyik legrégebbi rövid- és dokumentumfilm seregszemléjét. A Krakkói Filmfesztivált 1961-ben alapították, az elmúlt 47 év során a rendezvény Közép-Európában a rövidfilmek egyik elsőszámú fóruma lett.

A fesztivál fődíjáért, az Arany Sárkányért idén Varga Ágota Szemünk fénye és Kőszegi Edit Menekülés a szerelembe című alkotása kelhet versenyre. Utóbbi a 38. Magyar Filmszemlén rendezői díjat nyert „az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.” A magyar rendezők alkotásaikat személyesen mutatják be a fesztivál közönségének.
Magyar alkotók közül, a krakkói filmfesztiválon legutóbb Gyarmathy Lívia nyert díjat Táncrend című filmjével 2003-ban.

Festroia
23. alkalommal veszi kezdetét június elsején a Festroia, Portugália nagyszabású filmversenye. A Setubál városában megrendezendő fesztivál 14 versenyfilmje között Bollók Csaba Iszka utazása című szemlefődíjas alkotása kelhet versenyre az Arany Delfinért.

A díjak sorsáról döntő nemzetközi zsűribe Makk Károly kapott meghívást. Ebből az alkalomból a világhírű magyar filmrendező Szerelem című filmjét tűzi műsorra a Lisszaboni Cinemateka, a vetítésre Makk Károly jelenlétében kerül sor.

A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) által alapított zsűri munkájában Bíró Tibor, a miskolci Kossuth Mozi és a CineFest igazgatója vesz részt.
Kenyeres Bálint Európa Filmdíjas Before Dawn című filmjét az Európai Filmakadémia mutatja be válogatásában a Festroia közönségének.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.