A Stanisław Lem sci-fi regénye alapján készült, napjainkban játszódó családi krimi, Az Úr hangja a legjobb film díja mellett, Pálfi György a legjobb rendező díját és Polgár Csaba a legjobb színészi alakítás díját is megkapta a szakmai zsűritől Peru fővárosának filmfesztiválján. Balsai Mónit az X – A rendszerből törölve című, Ujj Mészáros Károly rendezésében készült hátborzongató thrillerben nyújtott alakításáért a legjobb színésznő díjával jutalmazták Limában.

Pálfi György végtelen ambícióval kutatja az Úr hangját

Az Úr hangja bemutatója két okból is eseményszámba megy: Pálfi György a 2006-os Taxidermia óta nem készített normális költségvetésből filmet, a magyar sci-fi pedig hiánycikk a magyar mozik vásznain. A Hukkle rendezőjének Stanislaw Lem-feldolgozása lehengerlő kreativitással csap bele a világegyetem és az ember megfejtésébe, bátran vegyíti a korszerű CGI-t és a vállaltan filléres megoldásokat, de végeredményben túl keszekusza és távolságtartó ahhoz, hogy magával ragadó filmélménnyé váljon.

Magyar sikerrel zárult a február második felében mintegy 50 alkotást felvonultató Atlantai Zsidó Filmfesztivál is az Egyesült Államokban. Az idén 20. alkalommal megrendezett jubileumi seregszemlén Tóth Barnabás Akik maradtak-ja kapta a legjobb narratív film díját. Az 1948. Budapestjén egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány sorsszerű találkozásáról szóló film nagy siker Amerikában. A Szőke Abigél és Hajdúk Károly főszereplésével készült magyar alkotást az amerikai filmakadémia tagjai tavaly beválasztották a legjobb tíz nemzetközi film közé az Oscar-versenyben és nemrég amerikai moziforgalmazásban is elindult.

Ez a film olyan, mint egy hosszú meleg ölelés

Az Akik maradtak ott veszi fel a fonalat, ahol a legtöbb holokauszttal foglalkozó film véget ér. Hogyan lehet feldolgozni a traumát? A túlélők számára lehetséges a visszatérés egy normálisnak nevezett életbe? Negyvenes nőgyógyászt eljátszó Hajduk Károly és a tizenéves Szőke Abigél egy bensőséges, szeretettel teli kapcsolatot tárnak elénk, aminek ugyanakkor van egy nyugtalanító vonulata. Szelíd, a belső folyamatokra koncentráló dráma, visszafogottsága mellett is nagy hatással tud lenni az emberre.

Tóth Barnabás filmjét a Magyar Filmakadémia tagjai összesen 11 Magyar Filmdíjra jelölték, a díjátadó gála csütörtök este lesz a Vígszínházban.

Bővebben a fesztiválról itt lehet olvasni.

Forrás: NFI