A film azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal, meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményein keresztül, a kikért titkosszolgálati akták segítségével, a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet. „Nyomozásuk” legfőbb kérdése, hogy Magyarországon javult-e a rendszerváltozás óta a helyzet, vagy az intézményes és társadalmi homofóbia más eszközökkel ugyan, de ugyanazzal az erővel fojtogatja-e a ma élő melegek életét.

A Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák fesztiválkörútja többek közt olyan helyszíneket foglalt magába, mint Jakarta, San Francisco, Los Angeles, Szófia, Kolozsvár, Belgrád vagy Bukarest, nem beszélve az itthoni vetítésekről, így a 2. Magyar Filmhéten, a Budapest Pride Héten, a 4. LMBT Történeti Hónapon, vagy a már említett, 2015-ös Verzión történt bemutatókról.

 

A film fenti szereplései közül mindenképp kiemelendő az indonéz fővárosban, Jakartában megrendezett World Documentary Awards, ahonnan Golden Award-dal, míg a kolozsvári LMBT Filmfesztiválról közönségdíjjal térhetett haza a már DVD-n is elérhető film.

(Címlap: Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák Facebook)