Az Eye on Films projekt indulását idén februárban jelentették be a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Titanic a kezdeményezésben való részvételével olyan fesztiválok mellé sorakozik fel, mint az Edinburgh-i vagy a Rio de Janeiro-i Nemzetközi Filmfesztivál. Csakhogy a Titanic az első olyan fesztivál, ahol az elképzelés a gyakorlatban is megvalósul, ugyanis az Oliver Sherman című kanadai film az Eye on Films projekt keretében kerül bemutatásra. Ryan Redford Rachel Ingalls novellájából készült első nagyjátékfilmje egy hallgatag, de robbanásig feszült háborús veterán története, amely csendes karakterrajzként indul és lélektani thrillerként fejeződik be. A film az Eye on Films magyarországi forgalmazó partnere, az Anjou Lafayette jóvoltából később a mozikban is látható lesz.

oliver_500


És ha már olyan forgalmazásba kerülő filmekről van szó, amelyeket Magyarországon először a Titanic közönsége láthatott, meg kell említeni, hogy a mozik mától játsszák – ugyancsak az Anjou Lafayette forgalmazásában – Francois Ozon Menedék című filmjét, amit a tavalyi fesztiválon nagy sikerrel vetítettünk. A film ma esti, Toldi moziban rendezett premierjén jelen lesz a főszereplő-zeneszerző Louis Ronan-Choisy is.

Ha pedig egyéb, a Titanichoz kapcsolódó programokat ajánlanak, nem hagyhatják ki az Örökmozgó Filmmúzeum holnap induló Jerzy Skolimowski-retrospektív sorozatát sem. A vetítések apropóját a lengyel kultrendező Ölésre ítélve című legújabb filmjének Titanicos premierje adja. A Skolimowski-retrospektív részletes programját itt találjátok.

És ne feledjétek, holnap indul a 18. Titanic filmfesztivál, ahol rengeteg jó filmmel, kihagyhatatlan programokkal és utánozhatatlan fesztiválhangulattal várnak benneteket! Vissza a moziba!