Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját, szeptember 19-én szombaton. A fővárosban több mint 25 színházban, 64 helyszínen várják előadásokkal, beszélgetésekkel és játékokkal az érdeklődőket. Az esemény részeként készült el az a két interaktív videó is, amelyben a néző és egy kattintással válthat a szinkronban lejátszott felvételek között.

Az Operett Színház, a Színházak Éjszakája és a Filmworks Kft. együttműködésében létrejött kisfilmen a Lehetsz király című dalt váltott szereposztásban nézhetjük meg. A két szereposztás között egy gombnyomással válthatunk, a lejátszás közben bármikor.
 A Nemzeti Színház videójában ugyanezt a technikát használták az alkotók arra a célra, hogy a Fodrásznő című előadás próbájáról válthassunk át az előadásra, illetve vissza.

A létrehozás folyamatáról megkérdeztük a projekt ötletgazdáját, Herner Dánielt: „Az Eszterházy Károly Főiskolán írt szakdolgozatomban interaktív filmekkel foglalkoztam. Amikor a Színházak Éjszakája kommunikációs tervén gondolkodtunk, az interaktív videók is bekerültek az esetleg kivitelezhető ötletek közé, és dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője megvalósításra érdemesnek tartotta őket. Amikor szembesültem vele, hogy ezeket valójában meg is kell csinálni, egyszerre lettem nagyon boldog, és ijedtem meg, mert a téma vesszőparipám, nagy örömmel foglalkozom vele, ugyanakkor tudtam, hogy feltérképezetlen területen kell majd időre és garantált minőségben megoldásokat szállítanunk”.

A rendhagyó videókat nem volt egyszerű technikailag megvalósítani. “A lejátszáshoz teljesen egyedi platformot kellett létrehozni, ami szinkronban tudja tartani a két videót, anélkül hogy például pufferelni kelljen a váltások közben. Először megnéztünk nemzetközi példákat, hogy hátha pld. youtube alapon meg lehet valósítani amit szeretnénk. Ez nem működött: a youtube közreműködése nélkül nem lehetett megcsinálni. Aztán nekiálltunk összerakni flash-ből, erre jött a hír, hogy a flash kegyvesztett technológia lesz szeptember 01től, és sok platformon egyáltalán nem fog elindulni. Ezután megpróbáltuk indavideo playerrel egyszerre elindítani a két videót, és váltogatni közöttük: folyamatos volt a csúszás, soha nem voltak szinkronban egymáshoz. A következő ötlet az volt, hogy tegyük “egy képre a két képet”, egymás mellé, és csak a zoomot, a látható tartományt húzzuk arrébb a nézői interakcióra. Ez tökéletesen működött kép szempontjából: fizikailag lehetetlen volt a csúszás. Itt azon buktunk el, hogy a böngészők nem tudnak két hangcsartornát kezelni, csak egyet. Végül a megoldás Horváth-Veress Balázs kollégám által készített html5 alapú, layerek cserélgetésének elvén működő, teljesen erre a feladatra írt, egyedi platform lett, amely a minimális gépigény megléte esetén meg tudja oldani a feladatot.

szinhaz600

Már a felvétel sem volt egyszerű, de kollégáim, Gothár Márton és Papp Vivi tapasztalatára és profizmusára támaszkodva itt még gond nélkül vettük az akadályokat” - mesélte Herner. A Nemzeti Színházban Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila,  azonnal megértette mit várnak tőlük, és partnerek voltak ennek a kreatív, de színészi szempontból egyáltalán nem egyszerű játék megvalósításában. „Először vettük fel az “előadás” jelenetet, majd ezt kellett viszzabontanunk addig, amíg “próba” szituáció nem lett belőle. Lenyűgöző volt nézni, hogy milyen emlékezőtehetségük van: amikor akarják még a kisujjuk hegyét is tudják ugyanúgy mozdítani mint az előző felvételen.” – mesélte. A végeredmény egy alapjaiban, ritmusában azonos, de mégis elég eltérést mutató játék lett, amely tényleg lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy megérezze, mennyi munka, mennyi apró árnyalatbeli különbség kell ahhoz, hogy egy próba szituációból előadás legyen.

"Az Operettszínházban kissé más volt a kiindulási pont, mert a zene eleve meghatározta a ritmust. A munka oroszlánrésze itt Duda Évára hárult, aki könyörületet nem ismerve vezette végig  szereplőit a felvétel folyamatán. Itt is említeni kell, hogy az Operettszínház művészei nem mindennapi kvalitásokról tettek tanulságot: egyrészt képesek voltak milliméter pontosan végrehajtani az utasításokat, másrészt reggeli próba és esti előadás között el tudták énekelni többször is ezt az igen bonyolult és megterhelő dalt. Az Operettszínház egy “gyár”: felhőtlen szórakozást szállítanak minden este a közönségnek. De ennek ára van: művészek folyamatosan teljesítőképességük határáig vannak feszítve: mégis, ezeknek a srácoknak még ezalatt a terhelés alatt is volt annyi játékos kedvük hogy hozzátegyenek a jelenethez: a felvezetést szolgáló kis geget Ők találták ki és tették bele. Az elkészült felvétel itt mutatja leginkább, hogy milyen technikai bravúr ez minden alkotótól: tudunk úgy váltani a szereplők között, hogy az egyik szereplő elkezdi énekelni, a másik pedig befejezi a dal egy sorát - mindezt úgy, hogy a mozgóképek, az operatőrök, a mozgás és a hang tökéletes összhangban van egymással.”

szinha600

A videókat ITT érdemes megtekinteni, mint ahogy érdemes lesz ellátogatni a szombati rendezvényre is, és válogatni a budapesti színházak direkt erre az estére készült és egyébként is repertoáron tartott programjaiból.